image
Sursa foto: rfi.ro

Sorin Ioniță: „Pierderea lui Putin în Ucraina ar putea dezgheța conflictul transnistrean”

După trei zile de război în Ucraina, armata rusă e derutată, președintele Putin caută deja să-și salveze onoarea, fiind abandonat de marii oligarhi ruși, iar sigura soluție pentru a aplana impasul în care Rusia se scufundă odată cu multiplele sancțiuni din exterior este debarcarea de la putere a actualului lider de la Kremlin. În cazul în care rușii vor fi învinși, R. Moldova va avea șansa de a reglementa în sfârșit conflictul transnistrean. De această părere este Sorin Ioniță, analist politic de la București. Declarațiile au fost făcute ieri seara, în cadrul unei Ediții speciale de la Jurnal TV.

Sorin Ioniță consideră că ordinul lui Putin de a pune în alertă forțele nucelare ale Rusiei înseamnă cel mai probabil o rugăminte a președintelui rus de a fi invitat la negocieri, pentru a rezolva problema sancțiunilor.

„Rusia este o mare putere, dar deocamdată, în acest conflict, ei nu reusesc să aibă integral supremația aeriană, s-au împotmolit la sol și atunci sigur a apărut escaladarea asta retorică a lui Putin, prin care amenință cu arma nucleară. Ăsta este strigătul lui, prin care cheamă îi cheamă pe occidentali și pe americani la masă, la negocieri. Ca și cum ar zice: „Americanilor, vă rog, veniți să discutați cu mine unu la unu, cum îmi place mie”. Depinde dacă i se va da curs sau nu, pentru că trebuie să ne gândim bine dacă blufează sau nu blufează. Noi am fi crezut până acum două săptămâni că el e relativ rațional și mai și blufează, dar în moemntul de față nu prea mai știi ce să crezi despre el”, a declarat Ioniță.

Pe de altă parte, analistul politic este de părere că cea mai bună soluție pentru a scăpa de Putin este ca acesta să fie dat jos chiar de ai săi, adică de elita politică și militară a Federației Ruse.

„Sperăm să avem o schimbare de regim nu la Kiev, ci la Moscova. Debarcarea lui Putin nu este nerealistă. Nu-i apropiată, e dificilă, dar vedeți cum se desolidarizează de el oligarhii cei mari, ați văzut mesajele lui Deripaska și Fridman. S-a cam speriat și Lukașenko. Nu s-a dat deoparte, încă e trup și suflet, dar s-a cam speriat și el și parcă n-ar vrea să fie tras la fund”, a precizat expertul.

De o eventuală înfrângere a Rusiei în războiul cu Ucraina ar putea profita și R. Moldova, este de părere Sorin Ioniță. Chișinăul ar putea soluționa atunci cu mai multă ușurință diferendul transnistrean.

„Ce mi se pare uluitor și foarte important e că, dacă Putin pierde acest război și e nevoit să ceară pace, se deschid oportunități fantastice pentru Moldova de a dezgheța conflictul înghețat de 30 de ani. Deci, în momentul acesta le fuge pământul de sub picioare”, a atenționat aceeași sursă.

Totodată, Ioniță nu exclude faptul că armata rusă va reuși să depășească degringolada în care a intrat în primele zile de război.

„În momentul acesta, timpul joacă pentru ucraineni și, de fapt, pentru noi, pentru că ei ne apără pe noi toți acum, ei apără ordinea liberală din ultimii 70 de ani. Și, dacă iese bine, am mari speranțe pentru Moldova, dincolo de Ucraina, că se vor putea lămuri multe situații care țineau țara în blocaj până acum”, a subliniat analistul politic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: