image
Sursa foto: jurnal.md

Socoteala Primăriei: 20 de milioane pentru havuzuri și tot 20 de milioane pentru reparații în toate grădinițele din Chișinău

Primăria Chișinău investește zeci de milioane de lei în construcția havuzurilor, amenajarea scuarurilor și mai puțin în reparația grădinițelor din municipiu, ne arată site-ul achizițiilor publice cât și documentele privind resursele financiare alocate din buget pentru instituțiile de educație timpurie.

Pentru reparațiile grădinițelor din municipiului Chișinău, în bugetul de stat mereu nu au fost destui bani. Astfel părinții erau nevoiți să contribuie benevol cu sume de sute și chiar mii de lei doar ca odrasele lor să aibă parte de condiții decente în instituțiile de educație timpurie. Pe parcursul anilor la început sau sfârșit de an de învățământ, în presă apăreau plângeri de la părinți pe faptul că în școli și grădinițe li se solicitau bani pentru reparații.

În 2018 în cadrul ședinței operative de la Primărie, fostul primar interimar Ruslan Codreanu a menționat că directorii de grădinițe nu vor să vină cu solicitări la primărie pentru reparațiile din instituții, ci colectează ilegal bani de la părinți. „Directorii de grădinițe nu vin la primărie cu solicitări pentru reparații. Ei nu investesc nimic din banii colectați de la părinți, iar în grădinițele în care există scheme prin diferite asociații situația rămâne dezastruoasă”, susținea edilul.

În acest an din cauza pandemiei COVID-19, pe 11 martie și-au sistat activitatea toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Atât Ministerul Educației Culturii și Cercetării cât și Primăria Chișinău recunosc că s-au economisit bani în acest timp, însă nicio entitate nu menționează suma exactă.

Reparațiile a 160 de grădinițe costă cât construcția unui havuz

Conform bugetului muncipal aprobat pe 26 decembrie 2019 de către consiliul municipal pentru lucrări de reparație în 160 de grădinițe consilierii au votat suma de 20 de milioane de lei.

bugetbuget
bugetbuget
bugetbuget
bugetbuget

Pe timpul pandemiei COVID-19, când toate instituțiile de învățământ și-au sistat activitatea, Primăria Chișinău încheie contracte de 20 de milioane de lei pentru a renova parcul Alunelul, în valoare de 16, 4 milioane de lei și alte 4, 2 milioane de lei pentru construcție a unui havuz în parcul „La Izvor”. La fel din buget au fost alocate încă 5 milioane de lei pentru construcția unui havuz în scuarul Miron Costin, unde există deja unul.

havuzhavuz

Fondatoarea grupului „Părinți Solidari”, Ala Revenco a declarat pentru jurnal.md că autoritățile municipale au alte priorități decât soluționarea problemelor din educație.

„Modul în care instituțiile statului utilizează banii publici, indică care sunt prioritățile, și cu părere de rău, este vizibil că banii nu sunt utilizați pentru a soluționa probleme grave ale celor mai importante domenii sociale - cum ar fi medicina, educația, etc.

În cazul educației, chiar dacă părinții deja de ani buni strigă despre starea proastă a instituțiilor de învățământ, dotarea insuficientă cu mobilă și echipament, lipsa de apă potabilă și produse igienice, etc, oricum, primăria mun.Chișinău alocă extrem de puțini bani pentru reparația instituțiilor din domeniul educațional.

Dar tot primăria este extrem de generoasă cu proiecte de infrastructură, deloc necesare și prioritare, precum construcția și reconstrucția de havuzuri, schimbare de pavaj, etc”, menționează Revenco.

Conform unor calcule efectuate de către activiștii grupului „Părinți Solidari”, pe timpul pandemiei doar din alimentația copiilor în instituțiile de educație timpurie din RM s-au economisit circa 170 de milioane de lei, dintre aceștia, 50 de milioane de lei în instituțiile din Chișinău. Conform unor surse din cadrul Ministerului de Finanțe, banii economisiți vor fi folosiți pentru salarizarea angajațiilor din domeniul educațional.

Amintim că „Grupul părinţilor solidari” a efectuat la sfârșitul anului 2016 un sondaj despre taxele ilegale din instituțiile de învățământ, unde părinții susțineau că sunt obligați să achite diverse taxe „benevole” de sute și mii de lei, cele mai mari sume erau pentru lucrările de reparație.

Noutăţile partenerilor

comentarii: