image
Sursa foto: asp.gov.md

O firmă afiliată soției directorului ASP a câștigat o licitație anunțată de Guvern

O firmă cu doar 14 angajați, afiliată soției directorului Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara, a câștigat o licitație anunțată de Ministerul Sănătății pentru confecționarea a peste 300 de mii de combinezoane de protecție destinate medicilor care luptă pentru viețile bolnavilor de COVID-19. Suma contractului - peste 22 de milioane de lei!

Directoarea unei companii concurente spune că firma câștigătoare nu a a efecuat testele necesare care să certifice calitatea produselor destinate protejării medicilor. Mai mult, din datele publice am constat că soția lui Vladislav Zara, Evelina, a devenit de curând asociată într-o altă firmă cu deputatul neafiliat, Eugeniu Nichiforciuc, care deși a părăsit fracțiunea Patidului Democrat și s-a apropiat de socialiști, asigură cu votul său guvernarea PSRM-PD.

După anunțarea câștigătorului licitației, compania „Portavita SRL”, administrată de Lilia Ranogaeț, a depus o contestație la Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate în care acuză faptul că acel concurs pentru confecționarea combinezoanelor de protecție maximă ar fi fost trucat, iar firma câștigătoare, „Tetis International” nu a prezentat certificate de calitate. Potrivit Lilie Ranogaeț, combinezoanele destinate medicilor care luptă contra coronaviruslui sunt produse catalogate ca fiind de gradul trei, menite să protejeze sănătatea angajaților, asigurând o protecție chimică și biologică.

Din acest motiv, potrivit legislației, ele trebuie să fie neapărat testate, iar procedura de certificare poate fi executată doar de organizații autorizate, care sunt incluse în jurnalul Comunității Europene. Cât despre preț, Lilia Ranogaeț spune că firma „Tetis International” a propus un cost de 72 de lei pentru un combinezon de protecție, iar acesta este nerealist din punct de vedere economic.

Asta deoarece doar prețul materiei prime, fără cheltuielile pentru manoperă, electricitate, taxe, impozite și transport se ridică la 75 de lei per unitate. În aceste condiții, femeia se arată sceptică de calitatea combinezoanele menite să-i apere pe medici. Aici trebuie să precizăm că deși câștigătoarea licitației este compania „Tetis International” SRL, firma care va confecționa combinezoanele va fi „Arbutic SRL”, care aparține Evelinei Zara, soția directorului Agenției Servicii Publice, ex-șef al Agenției Medicamentului, Vladislav Zara. Potrivit datelor pentru anul 2019, „Arbutic SRL” are doar 14 angajați, iar Lilia Ranogaeț spune că din cauza capacității mici de producție, această firmă intermediară ar putea să confecționeze maximum 500 de combinezoane pe zi, iar pentru ca necesitățile Ministerului Sănătății de 307 mii de unități să fie satisfăcută, ar fi nevoie de peste 600 de zile. Pe de altă parte, nici transportarea costumelor din China nu ar fi o soluție.

Am încercat să obținem un comentariu de la Ivan Antoci, directorul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, care a organizat licitația.

Noi am expediat o soliciatare de informații, dar până la apariția știrii nu am primit un răspuns. Totuși, pe site-ul Centrului pentru Achiziții Publice a fost plasat un comunicat în care se spune că ”modalitatea de evaluare aplicată în cadrul concursului a fost - cel mai mic preț fără TVA, și corespunderea tuturor cerințelor”, iar Tetis International a propus cel mai bun preț. Ar mai fi de notat că acum o lună Evelina Zara, proprieatara firmei intermediare, a devenit asociată cu fostul deputatul PD, Eugeniu Nichiforciuc, în compania ”ECO PROFELECTRIC”, unde Nichiforciuc deține 50 de procente, iar Zara - 25. Nichiforciuc, care ar fi o piesă extrem de importantă în politica de la Chișinău și care ar fi coordonat formarea alianței dintre PSRM și PD, nu ne-a răspuns la telefon pentru comentarii. Nu a fost de găsit nici Evelina Zara, nici soțul ei Vladislav Zara.

Noutăţile partenerilor

comentarii: