image
Sursa foto: iz.ru

Ucraina: Preşedintele Zelenski anunţă că se aşteaptă la un nou schimb de prizonieri cu separatiştii pro-ruşi duminică

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că se aşteaptă pentru duminică la un schimb de prizonieri între Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, o nouă etapă, dacă se va confirma, în dezescaladarea acestui conflict armat, transmite Agerpres.

„Schimbul de prizonieri” trebuie să aibă loc mâine. Deocamdată, identificarea tuturor persoanelor nu a fost încheiată', a declarat Zelenski, potrivit unui comunicat al preşedinţiei ucrainene.

Anterior în cursul zilei, Daria Morozova, mediatoarea guvernului autoproclamatei republici Doneţk, a anunţat că a intervenit un acord între Kiev şi separatişti în privinţa unui schimb de prizonieri duminică.

Potrivit ei, republicile separatiste Doneţk şi Lugansk vor preda 55 de persoane, iar Kievul 87. Mediatoarea nu a dat nicio informaţie despre identitatea prizonierilor.

Presa din Rusia afirmă că operaţiunea va avea loc la un post de frontieră de pe linia frontului.

Conform unor informaţii din presa ucraineană, separatiştii ar putea elibera în principal prizonieri de război ucraineni, dar şi activişti sau jurnalişti pro-Kiev încarceraţi.

De partea ucraineană, un tribunal din Harkov a eliberat sâmbătă trei bărbaţi condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru pregătirea unui atentat în februarie 2015. Procurorul ucrainean Vladimir Lymar, citat de Interfax, a declarat că suspecţii au fost eliberaţi pentru că trebuie să facă parte din schimbul de prizonieri.

Principiul acestui schimb înainte de sfârşitul anului a fost cerut de Zelenski la 9 decembrie, la Paris, la primul summit de pace privind Ucraina ţinut din 2016.

La această primă întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski, sub mediere franco-germană, au fost anunţate o serie de măsuri: consolidarea încetării focului, schimb masiv de prizonieri până la sfârşitul lui decembrie, noi retrageri de combatanţi din trei zone până la finele lui martie 2020.

Războiul purtat din 2014 între armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi, susţinuţi - potrivit Kievului şi occidentalilor - de Moscova, s-a soldat cu peste 13.000 de morţi şi cu aproape 1,5 milioane de persoane care şi-au părăsit locuinţele.

Acordurile de pace semnate la Minsk în 2015 au permis o diminuare importantă a violenţelor, dar reglementarea politică a conflictului a rămas până acum literă moartă.

Moscova şi Kievul au procedat deja în septembrie la un important schimb de prizonieri, printre care cineastul ucrainean Oleg Senţov, primul semnal de destindere în această criză.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: