image
Sursa foto: privesc.eu

Cine sunt judecătorii Curții de Apel Chișinău care au menținut decizia de anulare a alegerilor

Judecătorii Curții de Apel, Vladislav Clima, Ala Malîi și Ecaterina Palanciuc, sunt cei care au menținut decizia de invalidare a alegerilor, luată de prima instanță.

La începutul ședinței avocatul lui Andrei Năstase a cerut recuzarea întregului complet de judecători, acuzându-i de încălcări grave ale Codului de procedură civilă. Cererea de recuzare a fost respinsă de un alt complet de judecători, în frunte cu Ion Muruianu, care i-a numit, în 2010, pe jurnaliști „câini turbați”.

Ecaterina Palanciuc, ex-vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Centru, care a deținut mai mult timp funcția de preşedinte interimar al instanţei, a devenit judecător la Curtea de Apel anul trecut, scrie Anticorupție.md. În iunie 2017 CSM a decis să o propună președintelui spre numire, asta chiar dacă anterior numele Ecaterinei Palanciuc a fost vizat în mai multe scandaluri mediatice.

După ce Primăria Capitalei a refuzat să-i acorde o locuinţă judecătoarei, în 2013, Curtea Supremă de Justiţie a obligat autorităţile municipale să-i ofere un apartament. Asta deşi împreună cu soţul, ea deţine o cotă parte dintr-un apartament cu o suprafaţă de 72 de metri pătraţi.

Palanciuc face parte din grupul de judecători care se face vinovat de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, într-un dosar în care statul a fost obligat să achite despăgubiri de peste 2,5 milioane de euro.

În 2017 judecătoarea a obținut un apartament la preț preferențial în blocul pentru magistrați din strada Ceucari, pe care tot anul trecut l-a vândut.

Ca și colega sa, Vladislav Clima a devenit judecător la Curtea de Apel în 2017, după ce a activat anterior în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Ciocana. Recent, Vladislav Clima a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice privind donațiile primite de judecători pe parcursul anului trecut.

Potrivit investigației, „Clima a obținut anul trecut o donație de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Clima, fost judecător la Curtea Supremă de Justiție. Magistratul a folosit acești bani pentru a-și cumpăra un Volkswagen Passat nou, pentru care a scos din buzunar 20.000 de euro”.

Ala Malîi, cel de-al treilea magistrat, și-a început activitatea de judecător în 2008, la Judecătoria Ciocana. Cinci ani mai târziu aceasta a fost numită judecătoare până la atingerea plafonului, iar la Curtea de Apel activează de numai trei luni, din martie curent.

Anterior, magistrata a fost vizată într-o investigație a Ziarului de Gardă. „Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale judecătoarei Ala Malîi surprind prin sumele cu care aceasta cumpără şi vinde automobilele. În 2015, magistrata şi soţul ei, ex-inspector fiscal, au vândut un Hyundai Santa Fe cu doar 10 mii de lei. În 2012, ea anunţa că a vândut alte două maşini, la fel, cu câte 10 mii de lei.

În 2014, soţii Malîi au mai comercializat un autovehicul la un preţ mult sub cel de piaţă, declarând doar suma de 5 mii de lei. În aceste condiţii, acum doi ani, soţii Malîi au demarat construcţia unei case de locuit, care astăzi este aproape gata. Imobilul este unul cu două niveluri, iar construcţia acestuia ar costa mult peste veniturile declarate de cei doi soţi funcţionari în ultimii ani”, scriau reporterii de la ZdG.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: