Igor Talmazan a venit cu detalii pe marginea acestui caz, după ce șefa Executivului a dispus verificarea calității produselor și contracararea irigării ilicite cu apă poluată din râul Bâc.

„Potrivit rezultatelor din laboratorul ANSA s-a constatat că mai multe produse nu corespund normativelor de rigoare și au depășiri la metalele grele. Este vorba despre plumb care a depășit indicii de aproximativ 4 ori, fapt ce este destul de periculos pentru sănătatea cetățenilor. Astfel, a fost dispusă distrugerea loturilor de marfă”, a menționat șeful Corpului de Control al Prim-ministrului.

Potrivit lui Talmazan, în procesul de lucru a fost identificat un caz în care a fost eliberată autorizația de mediu pentru utilizarea apei. În urma examinării, s-a decis inițierea documentării pentru a identifica legalitatea autorizației.

Premierul Maia Sandu a ținut să se adreseze producătorilor care trebuie să respecte normele ce țin de calitatea produselor, dar și către angajații instituțiilor cu responsabilitate directă pe astfel de cazuri.

„Noi, în calitate de instituții ale statului responsabile pentru sănătatea cetățenilor, pentru siguranța alimentelor, o să facem tot ce ne permite cadrul legal ca să protejăm cetățenii. Rog instituțiile statului, în special ANSA, vigilență maximă pentru a nu admite și alte cazuri similare”, a subliniat Maia Sandu.

Amintim că, ANSA a anunțat că mai multe loturi de legume au fost nimicite, iar altele încă urmează să fie distruse, după ce s-a depistat un conținut depășit de plumb în ele. Descoperirea a fost făcută după ce la ANSA au parvenit mai multe semnale privind legumele cultivate în apropierea albiei râului Bâc, în zona administrativă a raionului Anenii Noi.

Astfel, în total au fost nimicite doua loturi de ardei cultivate pe 2 ha fiecare și un lot de ardei de pe o suprafață de 3,5 ha. Urmează să fie nimicite un lot de ceapă de pe 3 ha și un lot de sfeclă roșie cultivat pe 0,95 ha. Loturile care urmează a fi nimicite sunt sub supravegherea Agenției și Inspectoratului General de Poliție.