image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Procurorii au renunțat la învinuirile aduse lui Platon în dosarul fraudei bancare; Maia Sandu: „Este extrem de îngrijorător”

Procuratura Generală anunță că cercetarea judecătorească de revizuire a dosarului de învinuire a lui Veaceslav Platon a fost terminată, iar învinuirile aduse acestuia au fost restrase.

„În rezultatul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire, în care Veaceslav Platon a fost condamnat prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 20.04.2017 pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 190 alineatul (5) din Cod penal și articolul 243 alineat (3) litera (b) din Codul penal, în rezultatul cercetării tuturor probelor noi, coroborate cu probele administrate în cadrul urmăririi penale, pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia”, anunță PG.

Totodată, acuzatorul a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor.

Luând act de ordonanța procurorului, instanța de judecată a anunțat încheiată cercetarea judecătorească și a dispus amânarea dezbaterilor judiciare pentru 1 iunie, ora 09.00.

Noutatea a fost urmată de reacția imediat a președintei Maia Sandu, care a spus că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”.

„Acțiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova și, pe de altă parte, subminează instituțiile statului și economia țării. Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare. Vom analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea. Într-un stat de drept, este de datoria procuraturii și a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale. Îndemn insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național”, a comentat Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: