image
Sursa foto: parlament.md

Șeful ANI, încolțit la Parlament: „Nu ne putem lăuda cu dosare de rezonanță”; Cum scapă demnitarii cu averi uriașe

Șeful interimar al Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, a fost asaltat cu întrebări astăzi la Parlament, unde a prezentat raportul de activitate al ANI pentru 2021.

Potrivit raportului, pe parcursul anului 2021 ANI a recepționat 65.232 de declarații de avere și interese personale. În aceeași perioadă, a examinat 1.341 de petiții privind incidente de integritate, 4.488 de declarații de avere și interese personale, 267 de declarații privind conflicte de interese reale, 547 de solicitări de certificate de integritate și 127 de sesizări din oficiu, depuse de Președintele ANI și inspectori.

Totodată, ANI a înaintat în instanța de judecată 16 cereri de dispunere a confiscării averii. În prezent, acestea sunt la etapa de examinare. Au fost înaintate și 27 de sesizări în adresa organelor de drept, a precizat Lilian Chișca.

După audierea raportului, șeful interimar al ANI a fost luat la întrebări de deputați.

„Cum începeți controlul, cine vă dă indicații, cum ajungeți la concluzia că trebuie să începeți verificarea unor sau altor agenți economici sau persoane fizice?”, a întrebat comunistul Vladimir Voronin.

În replică, Lilian Chișca a spus că „ANI este o entitate independentă și autonomă” și că nu primește indicații de la nimeni.

„Controalele sunt inițiate în mare parte în baza sesizărilor și petițiilor. O altă componentă o reprezintă autosesizările sau rezultatele verificării declarațiilor de avere”, a explicat șeful ANI.

Vladimir Voronin a ținut să precizeze dacă sunt luate în calcul și scrisorile anonime.

„Scrisorile și petițiile anonime care conțin indici temeinici pentru inițierea unui control pot servi ca motiv de autosesizare pentru inspectori”, a spus Chișca.

O altă deputată BCS, Diana Caraman, s-a interesat de ce reprezentanții guvernării nu prea ajung subiect de control, potrivit ei.

„Vorbiți atât de convingător despre independența dvs, dar explicați-ne cum se întâmplă că cel mai des sunt verificați reprezentanți ai opoziției sau persoane care o susțin. Nu e doar de acum, și în perioada fostelor guvernări era la fel, și acum, că reprezentanții puterii sunt mai puțin verificați”, a întrebat Caraman.

„Nu am dreptul să dau nume, dar în procedură se află toate categoriile de subiecți - agenți economici, deputați din opoziție, deputați din partidele de la guvernare”, a răspuns Chișca.

Iar deputatul PAS Victor Spânu i-a cerut șefului ANI să numească cel puțin trei cazuri de rezonanță în care ANI a stabilit lipsa integrității.

„Spre marele meu regret, nu pot să dau careva nume, ANI nu se poate lăuda cu anumite cazuri de rezonanță. În toate cazurile ce sunt de rezonanță, unde au fost constatate diferențe substanțiale și în privința cărora ANI a înaintat cerere de confiscare a averii, sunt în faza de examinare și majoritatea au fost suspendate de instanță până la rămânerea definitivă a actului”, a răspuns Lilian Chișca.

Șeful ANI a fost întrebat și despre recentele decizii ale ANI care au bulversat opinia publică și anume încetarea controlului averii lui Alexandru Pânzari, Vladislav Clima și Bogdan Țârdea.

„E o întrebare, dacă doriți, „din public”. În ultimele zile, au stârnit un mare val de critici la adresa ANI aceste acte de constatare cu privire la anumite persoane despre care demult se discută că ar avea averi care depășesc cu mult veniturilr legal declarate, iar ANI nu a constatat devieri. Care este motivul că aceste acte sunt pozitive pentru aceste persoane?”, a întrebat deputata PAS Olesea Stamate.

„Nu vreau să dau vina pe inspectori că nu sunt integri sau corecți. Ele vor fi supuse verificărilor și dacă vor fi constate anumite aspecte de deviere, vor fi întreprinse măsuri de rigoare. Este neplăcut și pentru mine. Situația este generată de aplicarea și a metodologiei, și a legii, și a probelor aduse de subiecți”, a răspuns Lilian Chișca.

La rândul său, deputata PAS Veronica Roșca l-a întrebat pe șeful interimar al ANI dacă instituția nu cumva mai mult stochează informații decât să asigure integritatea în sectorul public.

„Sunt mai mult de 10 ani de când ne chinuim să construim o instituție care să asigure integritatea în sectorul public. Cum credeți, personal: a reușit sau nu ANI să se afirme ca instituție autonomă care să asigure această integritate și nu de a stoca informații, nu de a se transforma într-o bază de date de declarații?”, a întrebat Roșca.

„Autoritatea și-a atins parțial scopul, care va fi realizat în timp. Într-adevăr, de la început a fost mai mult o colectare de informații. A fost o perioadă lungă de formare, școlarizare”, a recunoscut Lilian Chișca.

În continuare, deputatul PAS Igor Chiriac a întrebat câți bani a cheltuit statul pentru întreținerea ANI în 2021 și care este suma averilor nejustificate depistate de instituție în aceeași perioadă. „Confiscări am înțeles deja că zero”, a adăugat Chiriac.

Șeful interimar al ANI a precizat că bugetul alocat ANI anul trecut a fost de 20,3 milioane de lei. „14,4 milioane au constituit cheltuielile pentru personal, 3,5 milioane - cheltuieli pentru bunuri și servicii și 2,4 milioane - alte active financiare. Bugetul a fost realizat la 76 de procente. Nu au fost valorificate toate mijloacele alocate. Pe aspectul averilor și diferențelor constatate, cifra este de 20 și ceva de milioane”, a răspuns Lilian Chișca.

Deputatul PAS Lilian Carp, la rândul său, s-a interesat despre metodologia verificărilor.

„La verificarea bunurilor, dvs luați în calcul prețul de piață sau cel cadastral? Pentru că sunt lucruri total diferite. Prețul cadastral al unui bun imobil poate fi, de exemplu, 500 de mii, iar prețul de piață poate depăși suma de 4 milioane”, a întrebat deputatul.

Șeful ANI a răspuns că, până acum jumătate de an, era luată în calcul valoarea cadastrală, dar modificările legislative din octombrie 2021 prevăd luarea în calcul și a prețului de piață. Totuși, metodologia încă este în proces de ajustare și nu este clar cum sunt la moment verificate averile.

„Până la modificările făcute în octombrie 2021 prețul de referință în cadrul controlului era cel cadastral sau contractual. Așa erau prevederile legale. Acum avem, din 29 octombrie 2021, și valoarea de piață. Dar nu putem să mergem post-factum. Acum suntem la etapa de ajustare a metodologiei”, a spus Chișca.

„Dacă un funcționar a declarat că a cumpărat un Porsche cu 11 mii, casă cu 40 de mii, el va încheia contractele fix în veniturile pe care le-a avut. (...) Sunt și cazuri când se indică împrumuturi, dar dvs urmăriți dacă acea persoană a întors banii? Instituția urmărește ca sumele întoarse prin recipisă corespund veniturilor?”, a continuat Carp.

Drept răspuns, șeful interimar al ANI a dat asigurări că inspectorii de integritate verifică și împrumuturile luate de la persoane fizice și dacă acestea au fost întoarse.

Și speakerul Igor Grosu a avut întrebări la șeful interimar al ANI.

„Am și eu două întrebări. Prima, referitor la acuratețea constatărilor inspectorilor de integritate, care este procedura verificării acestora în contextul ultimelor vești apărute despre câteva persoane publice?”, a întrebat Grosu.

„Până la modificările din octombrie 2021, acțiunile inspectorilor nu puteau fi supuse verificărilor. Acum mecanismul legal prevede dreptul de a iniția proceduri de verificare a inspectorilor. Mecanism legal avem, punem în practică și un regulament în acest sens”, a răspuns Chișca, fără să spună care e totuși procedura de verificare.

A doua întrebare a lui Grosu a fost legată de averile deținute în străinătate.

„Unii demnitari sau foști demnitari au averi pe malul Nistrului, alții iau în arendă zeci de hectare de pădure și își fac case acolo. Cumva activele astea sunt în interior. În cazul celor cu active peste hotare și nu le declară, care este instrumentariul dvs pentru a verifica aceste active?”, a întrebat Igor Grosu.

„Nu avem mecanism de verificare a averilor peste hotare. Doar în cazul în care subiecții declară de bună-credință aceste averi în declarații. În cazul în care sunt informații că aceștia dețin averi peste hotare, neavând confirmare oficială nu putem întreprinde nimic”; a spus Chișca.

Noutăţile partenerilor

comentarii: