image
Sursa foto: libertatea.ro

Masa de revelion: Trucuri vechi de 100 de ani pe care le putem folosi și astăzi

Decoraţiuni în tonuri de roşu, verde, auriu şi argintiu, care trebuie să fie în armonie cu fața de masă, dar și cu tacâmurile din argint, cu serviciile de porţelan şi cu paharele de cristal. Aranjarea mesei de Revelion va fi întotdeauna o probă de foc, pentru orice gazdă. Care era secretul unei mese reușite, la începutul secolului trecut?

În numărul din decembrie 1912, la rubrica specială, intitulată Carnetul menajerei', revista Gazeta ilustrată' oferea câteva sfaturi gospodinelor, relatează libertatea.ro.

E obiceiul ca la masa din noaptea de Revelion să invităm rude și prieteni, și de aceea gospodina caută ca masa ei să fie cât mai frumoasă și mai atrăgătoare.

Urmând indicațiile următoare se obține o ornamentație simplă și frumoasă: Se așterne o față de masă albă ca zăpada, pe marginea ei se fixează ramuri mici de brad prin care s-a trecut panglică roză, care formează funde în cele patru capete.

În mijlocul mesei se așterne un Tischläufer (n.r. – șervet din pânză) brodat cu frunze de trifoi în patru foi. În mijlocul Tischläufer-ului se pune un corn din trestie împletită.

Cornul abundeței

Pe partea externă a cornului se deapănă frumos ață cristalizată într-o soluțiune de alaun (n.r. – sare albă care se cristalizează în octaedre sau cuburi).

Înăuntru, cornul e capitonat cu mușchi și e umplut cu tuia și cu ramuri de brad presurate cu vată luciosă și brilantină. Între ramurile sclipitoare se presară zambile, roze, viorele, ghiocei și anglicele.

Cornul abundenței e pus pe un pătrat de oglindă, împodobit pe margini cu frunze de iederă și ramuri de tuia, așa încât să pară așezat pe o suprafață de gheață.

De ambele părți ale cornului, la oarecare depărtare, se așază candelabre de bronz împodobite cu ghirlande de tuia.

De lampa suspendată a camerei se atârnă crăci întregi de brad, între cari sunt legate iarăși zambile și ghiocei.

Brațele lampei sunt împodobite cu brad prin care s-a trasat panglică roză mai îngustă

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: