image
Sursa foto: privesc.eu

Livrările de curent și schemele de contrabandă, pe agenda Consiliului de Securitate; Dodon: Vom avea o nouă conducere la PG

Contractul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, stabilirea tarifelor pentru gaz și curent, schemele de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, țigări, alcool etilic și producție alcoolică, precum și privatizarea unor terenuri în municipiul Chișinău, activitatea întreprinderilor monopoliste, dar și legalitatea proiectului Arena Chișinău.

Sunt subiectele discutate astăzi la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Într-un termen de zece zile, funcționarii responsabili urmează să prezinte informații pe masa Consiliului, a anunțat președintele Igor Dodon după ședință.

În ceea ce ține de asigurarea energetică a RM, s-a discutat despre tranzacția de vânzare a activelor Union Fenosa către un nou proprietar, contractele de livrare a energiei electrice, inclusiv din Transnistria. „Aici s-a discutat în detalii și au fost cerute informații suplimentare despre contractul în baza căruia RM primește curent de la Cuciurgan. Vom vedea sunt intermediari, nu sunt”, a spus Dodon.

Un alt subiect abordat a fost formarea tarifelor la curent și la gaz. „Anul trecut, conducerea politică s-a implicat în stabilirea tarifelor și pur electoral a mers cu unele indicații. Trebuie să ne clarificăm de ce ANRE a redus tarifele înainte de alegeri și ce facem la această etapă”, a menționat șeful statului.

La CSS s-a discutat și despre schemele de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, țigări, alcool etilic și producție alcoolică, iar cei de la Procuratura Generală, SIA, CNA și alte instituții urmează să formeze grupuri comune de investigații.

„Aceste scheme frauduloase nu vor rămâne, așa cum unii speră. Apar informații publice, toți procurorii tac. Pentru ce există PG, SIS, CNA, etc. Pentru ce primiți salarii? Vom vedea ce facem și cu PG, cred că în timpul apropiat va fi o conducere nouă și acolo”, a adăugat Igor Dodon.

Printre subiectele discutate la Consiliu au fost și Arena Chișinău, programul de dobândire a cetățeniei prin investiție, reexportul din RM pentru produsele care vin din ale țări, privatizarea unor terenuri în Chișinău, dar și activitatea întreprinderilor monopoliste.

„Avem informații că la mai multe întreprinderi de stat mari, Moldovagaz, Moldtelecom, Calea Ferată, etc., în ultimele săptămâni, se fac achiziții de sute de milioane de lei. Înțelegând că încă sunt directorii vechi în funcții, urgent transferă bani de pe cont de la întreprinderile de stat în afara țării, preponderent, pentru diferite servicii și bunuri. Nemaivorbind de Moldovagaz care și-a luat 25-30 de mașini. Mesaj către directori: lăsați aceste scheme și nu sperați că se întoarce cineva și vă va ține „krâșa”. Toate aceste scheme vor fi distruse”, a adăugat Dodon.

Următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate va avea loc peste 10 zile.

Citeşte mai mult despre

CSS

Noutăţile partenerilor

comentarii: