image
Sursa foto: ortodox.md

Ghenadie Valuța cere să fie revizuită decizia prin care a fost exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova

Diaconul Ghenadie Valuța, îndepărtat zilele trecute de biserică de către Mitropolia Moldovei, a venit astăzi cu clarificări în legătură cu acuzațiile ce i se aduc. El a spus într-o conferință de presă că niciodată nu și-a agresat membrii familiei, iar acuzațiile de agresiune sunt zvonuri. Valuța i-a cerut mitropolitului Vladimir să anuleze ordinul prin care a fost exclus din biserică și să dispună o nouă „judecată bisericească”.

Ghenadie Valuța susține că, în spatele acestui scandal, ar sta unii apropiați, care nu vor ca anume el să preia biserica din Anenii Noi unde a slujit tatăl său decedat recent. Potrivit lui Valuța, totul a început după ce a fost chemat la Mitropolie, unde a vorbit cu mitropolitul Vladimir despre avansarea sa în funcție, dar cu o condiție.

Ghenadie Valuța, diacon: „Trebuie să faci ceva înainte de asta: Trebuie să schimbi casierul bisericii, căci pe el sunt plângeri. Am zis bine, am pregătit procesul verbal conform legii, iar aici a apărut și indignarea unor persoane apropiate casierului și mi-au zis că nu contează ce spune mitropolitul, iar dacă o scot de acolo, mă scoate pe mine din biserică. Am zis în gândul meu că nu mai ești tu mai mitropolit decât mitropolitul."

Valuța spune că, la scurt timp, a mai primit o scrisoare de la Mitropolie - una cu vești proaste.

Ghenadie Valuța, diacon: „Acuma pun mâna pe această carte și vă spun că nu sunt la curent cu nimic din toate cele scrise în acest decret. Nu am nicio probă la mine, deși am solicitat acest lucru. Vă spun sincer că nu am făcut nimic din ce este scris aici. Eu nu cunosc probele învinuirii. Eu sunt conștient și îmi dau seama ce fac. Trebuie să fii dement ca să-ți pui în pericol cariera și familia, cu atât mai mult că eu am trecut prin asemenea situații."

Potrivit lui Valuța, apropiaților lui, care îl vor exclus din biserică, pe care el nu-i numește, le este frică să nu preia anume el biserica. Iată de ce ar fi depus o plângere la Mitropolie.

Ghenadie Valuța, diacon: „Acel grup de oameni apropiați s-au dus la Mitropolie și au spus cele mai urâte lucruri. Am auzit cele spus și le ceream probe, dar nu am primit așa ceva. Azi dimineață a apărut una din așa zisele probe. Am fost chemat la Inspectorat și polițiștii mi-au zis că miroase a fals. Mi-au zis să merg și azi după conferință să descoasem această probă de agresiune fizică."

În fața jurnaliștilor a ieșit și soția lui Valuța. Cu lacrimi în ochi, aceasta a negat faptul că ar fi fost agresată de soț.

Elvira Valuța, soția lui Ghenadie Vauța: „Nu sunt vânătă, sunt cu capul întreg, toate teatrele de violență le-am mai trecut și în trecut, știm cu ce scop sunt făcute. În aceste zile nu am putut să îngrijesc copiii, asta nu e creștinește. Ei distrug familia așa. Avem 12 ani împreună și niciodată nu am avut parte de agresiune în familie. Soțul a fost ponegrit de toate canalele, ții rușine să mergi prin Anenii Noi. Rugăm mitropolitul să ne dea o șansă, să ne arate probele pentru care suntem ponegriți."

Valuța susține că a cerut Mitropoliei Moldovei o a doua șansă, iar în replică i s-ar fi spus că dacă prezintă dovezi care vor confirma faptul că nu a comis nicio agresiune, ordinul ar putea fi anulat, iar Valuța va putea în continuare sluji Domnului. Ghenadie Văluța a ajuns de mai multe ori în atenția opiniei publice. În vara anului 2019, acesta a fost surprins conducând o mașină, de care era legat un câine. Automobilul a fost oprit de alți șoferi. În cele din urmă, Valuța s-a ales doar cu o amendă de 1.200 de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: