image
Sursa foto: jurnal.md

Avocatul Poporului: Nerespectarea principiilor democrației parlamentare poate conduce la autoritarism

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, își exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care ieri au fost votate unele proiecte de legi importante și cu impact crucial asupra drepturilor și libertăților omului, prin ignorarea regulilor procedurale interne, a principiilor transparenței, bunei guvernări și cu îngrădirea posibilității opoziției de a se implica în procesul legislativ.

Avocatul Poporului consideră inadmisibilă neglijarea normelor și principiilor democratice de legiferare și de adoptare a unor legi de un larg interes public, împiedicarea participării opoziției parlamentare la luarea unor decizii de importanță decisivă pentru cetățeni.

Mihail Cotorobai subliniază că statele membre ale Consiliului Europei și-au asumat angajamentul de a depune eforturi pentru a elabora standarde și practici comune care vizează promovarea unei democrații parlamentare libere și pluraliste și a mijloacelor pentru punerea lor în aplicare în parlamentele naționale.

Mihail Cotorobai amintește de regulile stabilite de Comisia de la Veneția privitor la colaborarea majorității parlamentare cu partidele de opoziție din Legislativ, care presupun consolidarea unui cadrul de parametri și garanții cu privire la interacțiunea dintre majoritate și opoziție. „În absența unor astfel de garanții pentru opoziție, democrația constituțională se poate transforma într-un regim autoritar. Pentru a evita o astfel de degenerare, pe lângă regulile Constituției și legislației, ar trebui respectate principiile pluralismului, cooperării și procesului decizional eficient care sunt esențiale pentru o democrație constituțională”.

Normele Comisiei de la Veneția mai vorbesc despre responsabilitatea comună a majorității și opoziției față de societate - principiul solidarității politice, care ar trebui să depășească divizările pe bază de apartenență partinică și să acționeze pe baza aceluiași angajament comun și responsabil pentru interesul public al cetățenilor, care sunt sursa legitimă a puterii democratice. Acest angajament trebuie să vină pe primul loc, depășind miza oricărei confruntări politice - deși astfel de confruntări sunt normale și esențiale într-o democrație. Majoritatea, tocmai pentru că este majoritară, trebuie să acționeze în exercițiul puterii cu autocontrol și cu respect față de opoziție, într-o manieră incluzivă și transparentă.

În același timp, opoziția sau parlamentarii lor nu ar trebui să abuzeze nici de drepturile lor procedurale și, criticând politicile majorității, nu ar trebui să ceară violență sau să se implice în acte violente sau în obstrucționarea fizică a activității Parlamentului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: