image
Sursa foto: captură video

Decizii în dosarul Pădurea Domnească: Instanța a casat parțial sentința pronunțată de Judecătoria Fălești

După mai multe amânări în lanț în dosarul „Pădurea Domnească”, aflat de aproape patru ani la Curtea de Apel Bălți, instanța a casat parțial sentința pronunțată de Judecătoria Fălești. Decizia a fost luată la începutul acestei luni.

Judecătorii au hotărât să-l scutească de pedeapsă pe fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău Gheorghe Creţu, singurul învinuit de omorul lui Sorin Paciu. Motivul invocat este expirarea termenului de prescripție. 

Potrivit șefei Procuraturii Bălți, Tatiana Ioniță, instanța a admis parțial apelurile procurorilor.

Procurorul ne-a mai spus că în apel s-a modificat sentința și sub aspectul încasării prejudiciului pretins de partea vătămată. Din contul condamnaților au fost retrase sume de bani în beneficiul succesorilor părții vătămate. Inculpații au fost obligați să achite prejudiciul moral și material, cheltuielile de judecată, cele de înmormântare, dar și prejudiciul cauzat pentru pierderea întreținătorului unui minor.

Avocatul familiei Paciu, Victor Munteanu, ne-a comunicat că deocamdată nu va întreprinde nimic. El așteaptă ziua de 4 aprilie, când va fi pronunțată decizia motivată, după care va decide împreună cu succesorii părții vătămate ce urmează să întreprindă.

Precizăm că dosarul Pădurea Domnească a fost pornit după ce Sorin Paciu, un tânăr în vârstă de 34 de ani, a fost omorât, în 2012, la o vânătoare. În 2015, Judecătoria Făleşti l-a condamnat pe fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău Gheorghe Creţu la doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru omor din imprudență şi vânat ilegal.

Creţu a fost obligat să plătească despăgubiri de aproape un milion de lei familiei Paciu, dar şi să plătească lunar 1500 de lei fiicei decedatului, până la împlinirea majoratului.

Ion Lupu, fostul director al Moldsilva, a fost achitat pe toate cele cinci capete de acuzare, pe motiv că nu s-a constatat fapta infracţiunii. Denis Eremciuc şi Valeriu Svistun, alți doi inculpaţi, au fost achitaţi din aceleaşi motive.

Precizăm că, pe 23 decembrie 2012, la vânat mistreţi în Pădurea Domnească au mers peste 30 de oameni de afaceri, judecători şi procurori. Printre aceștia, procurorul general Valeriu Zubco, care şi-a dat demisia după ce cazul a ajuns în presă. La vânătoare a fost și actualul preşedinte al Curţii de Apel Chișinău, Ion Pleşca. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: