image
Sursa foto: captură video

Bogățiile „proletarilor” socialiști: Cu ce averi impunătoare s-au pricopsit mulți dintre deputații și consilierii PSRM

Cei mai mulți dintre membrii PSRM declară că au proprietăți la un preț mai mic de zeci de ori față de cel real, iar alții sunt săraci pe hârtie, dar, în realitate, au imobile scumpe.

În continuare, vedeți doar câțiva dintre socialiștii care s-au pricopsit cu averi impunătoare. Investigația marca Jurnal TV a fost pusă pe post aseară, la „Cabinetul din Umbră”.

Alesul socialiștilor în consiliul municipal Chișinău, Alexandr Comarov, fost director al Centralei electrice cu termificare 2, declară că este proprietarul a două case - una de peste 230 de metri pătrați, în Republica Moldova, și alta de 140 de metri pătrați, în Ucraina.

În declarația de avere a funcționarului, prima locuință este catalogată drept vilă, iar în actele de la cadastru - drept „căsuță de vacanță”. Vila-căsuță din acte, evaluată la nici 300 de mii de lei, este în realitate un adevărat castel, ridicat pe un vârf de deal, în satul Miclești, raionul Criuleni.

Consilierul municipal socialist, Serghei Basiuc-Brînzei, declară o casă cu o suprafață de peste 250 de metri pătrați, evaluată la peste un milion și jumătate de lei. Tot el este proprietarul a trei apartamente și a două terenuri cu o suprafață totală de opt ari. Basiuc-Brânzei are și două mașini, cumpărate la prețuri dubios de mici. De exemplu, un Dodge care, potrivit anunțurilor de pe internet, costă între 18 și 27 de mii de euro, în garajul socialistului ar fi ajuns anul trecut contra unei sume de 4 mii 735 de dolari. Totodată PSRM-istul afirmă că și-a cumpărat în 2016 un automobil hibrid marca Toyota, la o vechime de 7 ani, cu numai 20 de mii de lei, sumă care este de cel puțin 6 ori mai mică, decât cea mai bună ofertă care poate fi găsită pe internet pentru acest model cu același an de fabricație. Basiuc-Brînzei este unul dintre participanții la o discuție între socialiști, conținutul căreia a fost dezvăluit presei, convorbire în care, consilierul de la Chișinău îi sugerează unui coleg că pentru PSRM ar fi convenabil ca tinerii să NU voteze. Tot el este unul dintre sponsorii campaniei electorale a lui Ion Ceban.

Consilierul municipal Petru Burduja, care administrează mai multe instituții media controlate de socialiști prin intermediul SRL-ului Exclusiv Media, fondat de deputatul PSRM, Corneliu Furculiță, indică în declarația de avere patru terenuri agricole, un apartament și o mașină - o Honda de 7 ani cumpărată anul trecut cu peste 260 de mii de lei. Burduja apare într-o investigație Rise, în care se spune că administratorul Exclusiv Media a ridicat de la bancă 20 de milioane de lei, cash, dintr-un total de peste 30 de milioane, transferați pe conturile acestei firme din partea unui offsore din Bahamas. O parte din bani a ajuns apoi la persoane fizice, afiliate Partidului Socialiștilor, în sume „rotungite” între 300 de mii și 500 de mii de lei fiecare. Burduja a spus că banii au fost folosiți pentru dezvoltarea unui post de televiziune, însă reporterii de investigație au remarcat faptul că suma ridicată de Burduja de la bancă în februarie 2016 a coincis aproximativ cu suma cheltuită de socialiști în campania pentru prezidențialele de la sfârșitul acelui an.

Consilierul municipal din partea PSRM, Valeri Botea, care a candidat cu numărul 29 în lista acestui partid, nu are nicio declarație de avere publicată pe siteul Autorității Naționale de Integritate. Botea a devenit consilier municipal, după ce un alt reprezentant al PSRM, care a candidat pe aceeași listă cu numărul 22, Oleg Onișcenco, a fost reținut în luna mai 2017, împreună cu alte nouă persoane vizate în dosare de corupere, trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu. Nu există pe siteul ANI nici vreo dare de seamă cu privire la proprietățile unui alt consilier PSRM - Silvia Grigoreva, cântăreața cu numele de scenă Silvia Grigore, care, înainte să devină consilier PSRM, a concertat la Moscova în cadrul unei întâlniri a lui Igor Dodon cu diaspora. Nu sunt disponibile nici informațiile cu privire la averile deținute de consilierii socialiști Alexandru Melniciuc și Nichita Țurcan.

Consilierul PSRM în CMC, Serghei Doina, susține că nu are nicio locuință și niciun teren, și că a trăit în 2016 dintr-un venit de nici 8000 de lei, adică vreo 700 lei pe lună. El, însă, poate fi inclus în lunga listă a funcționarilor moldoveni cu mașini scumpe, dar ieftine. Doina arată în declarația de avere pentru 2016, singura disponibilă pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, că și-a cumpărat în 2010 un Volkswagen nou cu numai... 1000 de lei.

Un alt consilier municipal socialist, care susține că reușește să-și procure mașini cu bani puțini, este Vitalie Mucan. Acesta indică în declarațiile de avere că și-a cumpărat o Skoda de 7 ani vechime cu 27 de mii de lei, sumă de câteva ori mai mică decât prețul real al unui asemenea model de aceeași vechime. Totodată, Mucan arată că și-a cumpărat o Honda de teren, cu o vechime de 17 ani, cu 4500 de lei, când prețul real e de 4-5 mii de euro cel puțin.

În aceeași listă poate fi inclus și consilierul municipal socialist Alexandr Odințov. Acesta și-ar fi cumpărat în 2015 un Subaru de opt ani cu 12 mii de lei, de câteva ori mai puțin decât prețul mediu pe piață al aceluiași model cu aceeași vechime.

Unii dintre consilierii municipali ai PSRM sunt angajați și în calitate de consilieri ai deputaților PSRM, cum ar fi cazul lui Iuri Vitneaski și Victor Poleacov. Ei primesc atât îndemnizații de la CMC, cât și salarii din Parlament.

Consiliera Eugenia Ceban, mama candidatului PSRM pentru funcția de primar al Chișinăului, Ion Ceban, de asemenea îmbină activitatea din CMC cu cea de asistent al unui deputat. Ea locuiește într-o casă pe care și-a construit-o timp de trei ani în Tohatin. Potrivit declarației de avere a funcționarei, locuința are 180 de metri pătrați și valorează aproximativ jumătate de milion de lei. Consiliera socialistă declară că mai deține trei terenuri, un garaj și o mașină. Soțul Eugeniei Ceban a primit în anul 2001 de la Primărie un teren de 5,3 ari, alături de alți participanți la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl. Lotul este amplasat într-un sector de elită al Chișinăului, în regiunea străzii Ciocârlia, foarte aproape de moșia liderului PCRM, Vladimir Voronin. Familia locuia în acea perioadă într-o casă din sectorul Râșcani și nu a mai construit nimic pe terenul primit pe gratis de la autorități. În 2006, acel lot a fost vândut. Cumpărătorul este omul de afaceri Constantin Tampiza. Tranzacția a fost intermediată de Viorel Pozdîrcă, fin de cununie al fostului deputat PD, Valeriu Guma, condamnat la pușcărie în România pentru acte de corupție, iar ulterior scăpat de închisoare de către judecători din Republica Moldova. Soția lui Tampiza a semnat o procură pe numele lui Pozdîrcă, prin care l-a împuternicit să cumpere mai multe terenuri în regiunea străzii Ciocârlia, iar unul dintre loturile achiziționate a fost cel primit pe gratis de familia Ceban. Dubios este faptul că din contractul de vânzare-cumpărare rezultă că terenul ar fi fost înstrăinat cu numai 2000 de lei. Asta în condițiile în care în acea perioadă, valoarea lotului se ridica la aproximativ 56 de mii de euro, potrivit unui agent imobiliar contactat de reporterul Jurnal TV. Bucata de pământ a fost comasată cu o alta, iar familia Tampiza a vândut, la rândul său, proprietatea în 2016.

Eugenia Ceban și soțul său au deținut anterior și două apartamente, pe care le-au donat copiilor - unul de 70 de metri pătrați - fiicei, iar altul, mai spațios, fiului Ion - cel care candidează pentru funcția de primar, și el consilier în CMC din partea PSRM. Apartamentul pe care l-a primit de la părinți este cât o casă, de tipul celor numite town-house. Cu mai multe niveluri și curte privată. Anul trecut, socialistul Ceban și-a cumpărat o mașină nouă, dintr-un model care abia ajunsese în Republica Moldova, pentru care a plătit 455 de mii de lei. Această sumă este de opt ori mai mare decât cea pe care socialistul a câștigat-o de la Președinție, unde îl consilia pe Igor Dodon, și Consiliul Municipal Chișinău.

O duc bine și consilierii socialiști din suburbii. De exemplu, Constantin Țurcan din consiliul local al orașului Codru. În declarația sa de avere sunt indicate 13 terenuri agricole, două intravilane, două case, un apartament și o mașină. Una dintre casele lui Țurcan se află în centrul Chișinăului, foarte aproape de renumita vilă atribuită oligarhului Vladimir Plahotniuc, așa-numita „Casă Albă” de pe strada Timiș.

Recent, un alt consilier din orașul Codru, Andrei Roșca, a declarat că aleșii locali din partea PSRM, inclusiv Constantin Țurcan, fac cârdășie cu cei din PD, pentru a împărți terenuri unor persoane apropiate.

Și reprezentanții PSRM din Parlament se descurcă bine. Cinci dintre deputații socialiști figurează într-un „Top 10” al demnitarilor, care au donat în campaniile electorale mai mult decât au câștigat, realizat de site-ul avere.md.

Este vorba despre Vladimir Odnostalco, Radu Mudreac, Marina Radvan, Elena Hrenova și Alla Dolință. În același top se regăsește și liderul lor, Igor Dodon, care deține acum funcția de președinte al Republicii Moldova. Pe când era la comuniști, Dodon le dădea pentru campanie mai mult decât declara la câștiguri. Și asta chiar dacă ulterior i-a lepădat. Totodată, trei dintre deputații socialiști se regăsesc în „Top 10” demnitari cu cele mai multe imobile locative, realizat de același site specializat în monitorizarea averilor funcționarilor. Unul dintre ei este Fiodor Gagauz. Deputatul indică în ultima declarație de avere că are trei apartamente și o casă. Totodată, el deține două garaje, două terenuri pentru construcții și unul agricol.

Un altul este Adrian Lebedinschi, care declară că are patru apartamente. Pe lângă imobilele locative, Lebedinschi mai are un garaj, două terenuri extravilane și unul intravilan. Deputatul PSRM declară și două mașini - un Mercedes și o mașină de teren marca Hyundai - ambele cu o valoare dubios de mică în comparație cu prețurile de pe piață. Al treilea socialist din topul demnitarilor cu cele mai multe locuințe este deputatul Vladimir Țurcan, un fost fruntaș comunist, unul dintre protagoniștii campaniei „Boierii Moldovei Sărăcite” de la Jurnal TV. Țurcan declară patru locuințe spațioase - o casă cu o valoare cadastrală de peste două milioane de lei și trei apartamente. Totodată, soția sa conduce un bolid de lux model Lexus, al cărui valoare indicată în darea de seamă a deputatului PSRM este de câteva ori mai mică decât prețurile de pe piața de automobile.

Cu o casă spațioasă într-un cartier scump din Chișinău se poate lăuda și o altă fruntașă a PSRM, ruptă din rândurile PCRM. Zina Greceanîi, care l-a substituit pe Igor Dodon în funcția de șef al formațiunii politice, ca acesta să poată intra în Președinție. Deputata indică în dările de seamă că locuința sa are o valoare cadastrală de peste un milion o sută de mii de lei. Ea mai are un teren agricol, de 2,4 hectare, și două mașini, un Volkswagen și o Honda. Ultima, produsă în 2006 și cumpărată în 2015, ar valora 0 lei, potrivit dării de seamă a socialistei. Greceanîi a deținut funcția de prim-ministru în 2008-2009, pe când comuniștii aveau majoritate parlamentară. Ea era în fruntea executivului în timpul protestelor anticomuniste din aprilie 2009, degenerate în violențe. A apărut cu un mesaj în fața telespectatorilor în care a amenințat că poliția va folosi armele și că victimele umane vor fi foarte greu de evitat.

O investigație a Ziarului Național a dezvăluit că în 2008, când Greceanîi era ministru al Finanțelor, iar soțul ei, Alexei, era membru al consiliului de directori al Fabricii de Vin Cojușna, această întreprindere a luat un credit de la Banca de Economii (BEM) de 1,63 de milioane de euro și 500 de mii de dolari. Peste doi ani, în 2010, fabrica de la Cojuşna a intrat în faliment, iar în 2011 o firmă fondată de o companie off-shore și controlată de Alexei Greceanîi ar fi răscumpărat bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit, de 40 de milioane de lei, contractat tot de la BEM. În acelaşi an, fiica și fiul Zinaidei Greceanîi s-au ales cu câte un apartament spațios în Chișinău, cu o valoare de piață de 78 de mii de euro fiecare.

Printre cei mai înstăriți socialiști se înscrie și Alla Dolință, care declară două apartamente, șapte terenuri agricole și două mașini de lux de sute de mii de lei, dintre care un Porsche. Aceasta este averea declarată, însă unele investigații jurnalistice au scos la suprafață și informații cu privire la proprietăți deținute prin firme offshore. De exemplu, sediul PSRM din centrul Chișinăului, o clădire cu o suprafață de peste 800 de metri, cu o evaluare cadastrală de șase milioane de lei. Familia Dolința este unul dintre principalii sponsori ai PSRM și, se pare, are relații de prietenie cu familia lui Igor Dodon. Cel puțin asta reiese din pozele postate pe rețele de socializare.

Un alt apropiat al familiei prezidențiale, Corneliu Furculiță, care o are ca angajată la una dintre firmele sale pe soția lui Igor Dodon, susține că are două apartamente, două terenuri pentru construcții și două mașini.

Deputatul PSRM, Oleg Cuciuc, indică în ultima dare de seamă cu privire la avere patru apartamente, două terenuri și o mașină. Colegul său, Vasile Bolea, arată că are două apartamente, două mașini și un teren pentru construcție. Deputatul socialist Ghenadi Mitriuc declară că are casă, garaj, apartament, opt terenuri și trei mașini. Socialistul Sergiu Groza a terminat anul trecut construcția unei case în orașul Florești. La valoarea imobilului cu o suprafață de 150 de metri pătrați, legislatorul o indică pe cea cadastrală - 110 mii de lei. Groza mai declară că are un garaj, șase terenuri agricole și două mașini.

Deputata PSRM, Elena Hrenova, susține că deține trei apartamente. Colegul ei de fracțiune, Anatolie Labuneț, are două apartamente, o vilă, două terenuri și două mașini. Socialistul Petru Corduneanu, care în perioada protestelor din aprilie 2009 ocupa funcția de şef al Direcţiei Ordine Publică a Ministerului de Interne, are un apartament mare, cât o casă, și o mașină. Ca și mulți dintre colegii săi socialiști, el indică în darea de seamă că a dat pe automobil de câteva ori mai puțin decât prețul de piață. Corduneanu afirmă că și-a luat o Skoda de șase ani cu 10 mii de lei.

Deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc, declară că are un apartament, iar anul trecut și-a luat și o mașină nouă, de aproximativ 17 mii de euro. Legislatorul socialist Oleg Lipski declară un apartament, un garaj și trei mașini, dintre care una cumpărată nouă anul trecut, la un preț indicat de 140 de mii de lei.

Colegul său Oleg Savva susține că a obținut prin contract de donație în 2013 o casă și o altă construcție. El deține și un teren intravilan. Și Alexandr Nesterovschi afirmă că a devenit proprietar de imobil prin donație. Este vorba despre un apartament obținut în 2016. Nesterovschi declară și o mașină.

Socialistul Grigore Novac susține că locuiește într-o casă, care nu-i aparține, fără să indice suprafața acesteia și valoarea. El este proprietar al unui teren agricol și are un automobil. Socialistul Eduard Smirnov declară un apartament, un garaj și o mașină.

Doi dintre deputații socialiști care declară cele mai puține proprietăți sunt Marina Radvan, care susține că are doar o treime dintr-un apartament, și Vladimir Odnostalco, care indică la proprietăți doar un autoturism. Cei doi au figurat într-un scandal în care s-a dezvăluit că s-au căsătorit fictiv în 2011 pentru a obține de la autorități pe gratis un teren de 8 ari la Stăuceni. Lotul a fost ulterior împărțit în două, astfel încât fiecăruia i-a revenit după divorț câte 4 ari. Ambii le-au vândut. La începutul lui 2012, nu doar că erau divorțați deja, dar Odnostalco se mai și recăsătorea.

Doi dintre deputații socialiști care s-au pricopsit cu imobile anul trecut sunt Radu Mudreac și Bogdan Țîrdea. Mudreac, care mai are două apartamente, un garaj și un automobil de 600 de mii de lei, și-a cumpărat un teren în Chișinău, pe care își ridică în prezent o casă. Lucrările de construcție sunt în plină desfășurare. Țîrdea arată în declarația de avere că și-a cumpărat în 2014 o casă, pe care a dat aproximativ 600 de mii de lei. Anterior, în 2014, socialistul care nu declară afaceri, și-a cumpărat un apartament. El are și două mașini pe care le-a cumpărat noi - un automobil de teren Toyota, din 2013, care a costat 23 de mii 500 de euro, și o Mazda din 2014, de 22 de mii de euro.

Încununăm lista proprietăților reprezentanților PSRM cu locuința socialistului principal, Igor Dodon, înscăunat la președinție. Familia are o casă de peste 400 de metri pătrați amplasată în sectorul Buiucani. Imobilul are o valoare cadastrală de peste două milioane de lei. În ultimii ani, Dodon o include în declarația de avere. Inițial, însă, el nega că această casă îi aparține, chiar dacă locatarii din preajmă declarau că îl văd frecvent acolo. Cei care l-au prins cu minciuna au fost jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, care au publicat mai multe investigații cu privire la imobilul nedeclarat de Igor Dodon, pe atunci candidat pentru funcția de primar al Chișinăului, post la care aspiră azi colegul său, Ion Ceban.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: