De ajutor vor beneficia circa 553 mii de persoane. Majoritatea - peste 400 de mii sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă. Ceilalți, sunt beneficiari de pensii de dizabilitate, pensii de urmaș, iar aproximativ 600 de persoane sunt militarii în termen sau membri ai familiilor acestora.

Suportul unic va fi acordat pensionarilor în luna decembrie curent. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate circa 335 milioane de lei.

Totodată, Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă potrivit care prevede că victimele avariei de la Cernobîl, precum și familiile persoanelor decedate în urma consecințelor catastrofei vor primi pensii mai mari, începând cu 1 ianuarie 2019.

Astfel, beneficiarii de pensie pentru dizabilități severe vor primi lunar cu 400 de lei mai mult. Pensia celor cu dizabilităţi accentuate va crește cu 300 de lei, iar persoanele cu dizabilități medii vor beneficia de o majorare de 200 de lei.

În același timp, va spori și pensia în cazul pierderii întreţinătorului: familiile persoanelor care au decedat în urma consecințelor provocate de avaria de la Cernobîl vor primi cu 200 de lei mai mult pentru fiecare membru al familiei.

„Cheltuielile pentru realizarea modificărilor se vor efectua în limitele mijloacelor financiare planificate în bugetul de stat pentru anul 2019”, precizează Guvernul.