image
Sursa foto: MSMPS

În spitalul din Anenii Noi sunt cinci bolnavi la trei locuri în secția ATI; Au fost întinse paturi și pe coridoare

Cei șase medici din cele patru secții Covid ale spitalului din raionul Anenii Noi sunt epuizați. Deja de o lună se confruntă cu un flux mare de bolnavi infectați cu virusul Covid. La momentul actual în spital se găsesc 155 de pacienți, deși secțiile Covid au o capacitate de doar 133 de locuri. Au fost aduse paturi dintr-o tabără de odihnă. Au fost reprofilate în secții Covid, secția Chirugie și Pediatrie a spitalului. Pe parcursul zilei de ieri au decedat trei oameni în urma complicațiilor provocate de Covid.

Solicitată de Jurnal.md, Diana Bradu, vicedirector medical din cadrul spitalului raional Anenii Noi ne-a informat că personalul medical se confruntă deja de o lună cu această situație și activează la limita puterilor.

„Cu câteva săptămâni în urmă o parte din bolnavi erau direcționați la Căușeni și Ștefan Vodă, din cauză că spitalul era arhiplin. Între timp au mai adus patruri de la o tabără de odihnă. Avem bolnavi și pe coridoare. În secția ATI avem cinci bolnavi, la trei locuri. Și acolo am pus două paturi în plus. Medicii sunt epuizați”, ne-a spus Diana Bradu.

Potrivit aceleiași surse, la momentul actual nu sunt bolnavi care ar aștepta la rând un loc la spital. „Ne străduim să-i primim pe toți cei care au pneumonii. Dacă bolnavul nu e în stare garvă, de tratamentul acestuia se ocupă medicul de familie. Medicii din spital sunt puțini și sunt zile în care lucrează fără întrerupere”, ne-a mai spus Diana Bradu.

La întrebarea, ce cred medicii despre decizia Consiliului Suprem de Securitate privind o eventuală instituire a Stării de urgență în RM, vicedirectorul medical ne-a spus că medicii sunt prea ocupați ca să participe la o dezbatere pe marginea acestui subiect.

„Ne punem însă speranța în experții epidemiologi că vor veni cu recomandări care vor ajuta atât medicii, cât și oamenii din RM. Situația epidemiologică, cel puțin în raionul nostru, este gravă”, ne-a mai spus vicedirectorul spitalului.

O persoană care și-a pierdut recent tatăl la acest spital, a scris o postare pe pagina sa de facebook în care menționează: „După ce am primit constatarea de moarte, am ales sicriul cu sticlă și fontul de pe plăcuța cu cruce, am intrat în vorbă cu medicul legist. „Dacă continuă așa încă două luni o să fie morți cât într-un an”, „Oamenii mor greu, dureros, cu trombe care se duc în plămâni și nu pot respira”, „Au închis secția de terapie, chirurgie, peste tot e covid, ne aduc pacienți și de la Chișinău, la Anenii Noi”. „E strașnic”, i-a spus acesta.

Solicitat de Jurnal.md, medicul legist, Marian Stratan, a fost rezervat în declarații și ne-a cerut să discutăm cu conducerea spitalului, dar ne-a confirmat că situația este gravă, din moment ce au fost reprofilate cele două secții de Chirugie și Pediatrie în secții Covid.

Amintim că sâmbătă Consiliul Suprem de Securitate a recomandat Guvernului instituirea stării de urgență timp de două săptămâni în RM. În cadrul ședinței CSS s-a discutat că avem spitale arhipline, medici epuizați și o insuficiență de 30-40% de cadre medicale .

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: