image
Sursa foto: insider.com

Uraganul Dorian a ajuns la categoria 5: Va lovi din plin Arhipelagul Bahamas

Uraganul Dorian a atins categoria 5, cea mai puternică pe scara de clasificare a intensității. Vântul bate acum cu peste 257 de kilometri pe oră, iar furtuna-monstru se apropie de Bahamas, arhipelag peste care se va abate în această seară. Oamenii de aici au fost sfătuiţi să se pună rapid la adăpost, de teama urmărilor catastrofale. Pentru locuitorii din Florida, pe de altă parte, vin şi veşti bune: uraganul nu va lovi în plin statul american, aşa cum se preconiza, ci va înainta către nord, paralel cu țărmul.

Arhipelagul Bahamas este chiar în calea uraganului Dorian, unul dintre cele mai puternice formate în Atlantic în ultimii ani. Urmează două zile de vânt foarte puternic şi inundații, care vor lovi acest paradis turistic renumit în întreaga lume.

Hubert Minnis, prim-ministrul din Bahamas: Locuințele, casele, clădirile pot fi înlocuite. Viețile nu pot fi înlocuite. Eu am 1,85 metri înălțime. Valurile vor fi de două-trei ori mai înalte decât mine.

Locuitorii din Bahamas au toate motivele să se teamă, fiindcă dimensiunea uriaşă a uraganului Dorian, surprinsă de pe Stația Spațială Internațională, îi îngrijorează pe meteorologi. Iar din Statele Unite vin mesaje de încurajare.

Ron DeSantis, guvernatorul Floridei: Nu sunt multe locuri unde poți să fugi ca să fii în siguranță în Bahamas. Spuneți o rugăciune pentru oamenii de acolo, deoarece urmează să se confrunte cu ceva extrem de puternic.

Potrivit celor mai recente prognoze, Florida va scăpa până la urmă de ce e mai rău. Uraganul va coti la dreapta după ce trece peste Bahamas și va înainta paralel cu țărmul statului american. Carolina de Sud şi Georgia ar putea avea, însă, de suferit.

Schimbarea traseului uraganului ar putea fi o veste bună pentru hotelierii din Florida. Americanii au parte de un weekend prelungit, fiindcă luni este Ziua Muncii, deci zi liberă. Din cauza furtunii, numărul turiștilor este mai mic ca în alți ani. Dar proprietarii de hoteluri, restaurante și magazine speră că acum, după ce riscul s-a diminuat, să aibă parte de mai mulți clienți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: