„Am recurs la acest mecanism financiar pentru a completa setul de soluții alternative de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, în cazul unei situații excepționale, care nu depinde de deciziile Guvernului. Suntem recunoscători BERD pentru acest umăr puternic oferit într-o manieră prietenoasă și sunt absolut sigur că numărul proiectelor realizate în țara noastră cu suportul BERD, dar și a altor parteneri externi, va crește în perioada următoare”, a declarat premierul Ion Chicu.

Șeful Guvernului a menționat că mizează în continuare pe calea tradițională de livrare a gazelor cu tranzit prin Ucraina. „Contăm pe faptul că cele două părți, Rusia și Ucraina vor ajunge la un numitor comun și Republica Moldova va primi gaze naturale la un preț mult mai avantajos”, a spus el.

„Mecanismul financiar asupra căruia am convenit este încă o demonstrație a angajamentului BERD față de Moldova. Acesta combină, în mod exemplar, ceea ce înseamnă BERD și ceea ce putem oferi Moldovei și oamenilor săi. Este chiar definiția unui prieten la nevoie”, a menționat Directorul General BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone.

Patrone a menționat și faptul că, la ședința bordului BERD, s-a discutat inclusiv cofinanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Aranjamentul financiar semnat cu BERD prevede că Moldova se angajează să reformeze sectorul gazelor, cum ar fi elaborarea legislației secundare pentru liberalizarea pieței gazelor naturale și diversificarea surselor de aprovizionare.