image
Sursa foto: jurnal.md

Locuitorii din Edineț, îmbolnăviți conștient: Oamenii sunt nevoiți să achite 38 de lei pentru un cub de apă cu noroi (FOTO)

Responsabilii de la Regia „Apă-Canal Edineț” spun că sistemul de alimentare cu apă este învechit, având un grad de uzură în proporție de 100%, iar administrația publică locală din orașul Cupcini nu dorește să aloce niciun ban pentru reabilitarea rețelelor.

Pe 27 ianuarie, Boris Popov din Edineț a postat pe rețelele de socializare mai multe poze cu boilerul plin cu noroi din cauza apei de la robinet. Kilograme de noroi a scos din rezorvorul pentru încălzirea apei.

„Boilerul are 6 luni, o căldare de piatră am scos din el, tenul deja e deteriorat. E groaznic. Umpli cada cu apă și îmi este frică să fac la copii. Sunt oameni care consumă această apă, pregătesc mâncarea”, a declarat Boris pentru Jurnal.md.

De ani de zile, oamenii din Cupcini se plâng de calitatea apei de la robinet, pentru care sunt nevoiți să achite câte 38 de lei pentru un cub. Popov susține că autoritățile nu întreprind nimic în acest sens, însă avertizează consumatorii să achite la timp facturile pentru apă.

Locuitorii de la Edineț, îmbolnăviți conștient

Locuitorii orașului Cupcini, raionul Edineț își pun zilnic sănătatea în pericol din cauza apei care le vine la robinet. Medicii igieniști de la Centrul de Sănătate Publică Edineț și de la Bălți menționau în septembrie 2019 că apa este pompată cu impurități, cu bacterii periculoase și emană un miros de pește.

Principalii indicatori care arată că apa nu este potabilă sunt turbiditatea, mirosul, culoarea, concentrația de nitrați și conținutul liber de Clor. Turbiditatea apei care vine la robinetele cupcinenilor depășește limita admisibilă de aproape 13 ori, iar pe cea din bazinul de acumulare de două ori.

În prezent, orașele Edineț și Cupcini sunt alimentate cu apă dintr-o sursă de suprafață - lacul de acumulare din satul Bădragii Vechi, unde se varsă râul Racovăț, afluent a râului Prut. De aici apa este pompată spre stația de tratare, acolo unde are loc filtrarea ei. Însă oamenii susțin că filtrul nu a fost schimbat de cel puțin 8 ani.

Pentru reabilitarea sistemului învechit 100%, sunt necesare peste 9 milioane de euro, echivalentul a 180 de milioane de lei, însă autoritățile nu se grăbesc să rezolve problemea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: