image
Sursa foto: RFE/RL

Alina Mungiu-Pippidi: „Ce îi trebuie Republicii Moldova este o coalizare a forțelor care vor să fie altfel”

„Ceea ce-i trebuie Republicii Moldova este o coalizare a forțelor care vor să fie altfel”. De această părere este politologul român Alina Mungiu-Pippidi, profesoară universitară la Berlin și autoarea cărții „În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție?”.

„După părerea mea, o bună parte din acești oameni există aici. Eu am fost întotdeauna impresionată, nu în ultimii ani, ci în ultimii 30 de ani, ca să zic așa, începând cu anii ’80, am fost întotdeauna impresionată de masele de oameni pe care le-am văzut ieșind pe stradă. (..) Problema este cum treci de la un număr mare de oameni care poate că ar avea curajul să ia taurul de coarne și să trăiască într-o societate fără relații, cum îi organizezi, cum reprezinți acest număr mare de oameni. Legătura asta se face prin societatea civilă. Drept să spun, Moldova e un stat mic, deci aici ar trebui să funcționeze ceva mai bine, dar ce-ți trebuie sunt practic grupuri profesionale sau pe comunități. Să existe acest gen de grupuri de oameni care își păzesc resursele publice și le supraveghează”, susține Alina Mungiu-Pippidi.

Pe lângă coalizarea forțelor care vor să fie altfel, țara noastră mai are nevoie și de foarte multă solidaritate din partea puterilor occidentale democratice, spune experta, într-un interviu pentru Europa Liberă. „Pentru că trebuie spus că odată ce într-o țară încep să se fure alegeri sau să nu se recunoască alegeri care erau corecte, nu corupția e marea problemă a țării respective. Asta este o problemă de autoritarism pur și înseamnă că în țara respectivă nu mai există democrație”, a menționat politologul.

Totodată, Alina Mungiu-Pippidi îndeamnă cetățenii RM să nu fie pesimiști: „Moldova e vecină cu Uniunea Europeană, are o influență destul de pozitivă din partea Uniunii Europene, are o populație de educată. Eu întâlnesc în universitățile lumii tineri din Republica Moldova – am întâlnit de la Harvard până la Oxford – absolut superbi. Deci nu că nu există elită. Sigur că mare parte din elita asta pleacă, dar nu pleacă toată. Am văzut și oameni care se întorc aici, care încearcă să facă ceva. E foarte greu pentru Republica Moldova din cauza contextului acesta care a fost întotdeauna foarte prost aici. Sărăcia combinată cu chestia asta cu Transnistria, cu lovitura asta măiastră a Rusiei de a închide asta, dar asta nu înseamnă câtuși de puțin că e imposibil și că nu se pot face procese treptate. Ce trebuie făcut este să se construiască o societate civilă mai puțin politică. Nu e nimic în neregulă că societatea civilă are opțiuni politice sau ceva, dar ea trebuie să înțeleagă care e scopul ei permanent. Și scopul ei permanent nu e să aduci la putere pe X sau pe Y și după aceea să te duci acasă și să zici: „gata, trăiesc liniștit”. Nu! Scopul tău permanent este întotdeauna să ții ochii pe primarul tău sau scopul tău permanent este ca la tine în liceu sau în universitate, sau în barou majoritatea acțiunilor care există să fie pe bază de integritate.”

„Fiecare trebuie să-și normalizeze practic activitatea lui, profesiunea lui aceea în care este. La asta ajungi pe calea grea, pe calea asocierii, în primul rând, și societățile noastre nu sunt prea asociate, dar asta nu înseamnă că nu se poate. Există exemplul Georgiei, există exemplul Estoniei. Sunt țări din fosta Uniune Sovietică, care au reușit. Gândiți-vă că Georgia a pierdut două teritorii, la un moment dat, trei avea, că a avut întotdeauna milioane de refugiați... Ei n-au rezolvat problema inițială a refugiaților, care au fost o mare, mare povară pe bugetul lor de stat. Și că au avut corupție sistematică. Eu am fost în Georgia și sub Șevardnadze, și sub Saakașvili, și acum. Au avut corupție. Dom’le, și au făcut progrese. Au făcut progrese și sunt mândri de progresele lor. Când intervievez tineri din Georgia, care vin la universitatea mea din Berlin să studieze, mă impresionează. Sunt oameni foarte tineri, puși în fruntea a tot felul de unități administrative, mândri de ce au realizat, convinși că vor realiza mai multe”, a punctat Alina Mungiu-Pippidi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: