Ancheta penală deschisă în urma protestelor desfășurate în București pe 10 august 2018 a fost extinsă după ce, potrivit procurorilor, s-a constatat că mai multe situaţii ar fi fost create pentru a justifica o acțiune de intervenţie în forţă a jandarmilor și pentru a evacua protestatarii aflaţi în Piaţa Victoriei.

Astfel, manifestanților le-au fost încălcate drepturile privind libertatea de exprimare şi de organizare a adunărilor publice. Şefii din Jandarmerie au fost puşi, de altfel, sub acuzare în acest dosar, pe 21 septembrie 2018, fiind învinuiți de abuz în serviciu. Până în prezent, au fost audiați mai mulți oficiali, printre care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, și primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea.

Ancheta a demarat după ce procurorii de la Parchetul General au înregistrat sute de plângeri din partea celor care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor. Aceștia au folosit gaze lacrimogene, tunuri cu apă și au aplicat forța pentru a dispersa cei 100 de mii de protestatari antiguvernamentali adunați în centrul Bucureștiului.