image
Sursa foto: privesc.eu

Primarul de Băcioi cere azil politic, invocând presiuni din partea lui Constantin Țuțu, a consilierilor PD și PSRM

Primarul comunei Băcioi, Vitalie Șalari, face apel către organizațiile internaționale și solicită azil politic ambasadelor acreditate la Chișinău, menționând că atât el, cât și familia sunt în pericol.

Alesul local susține că deputatul Constantin Țuțu, dar și consilieri locali din PD și PSRM fac presiuni asupra sa. Astfel, spune Vitalie Șalari, are de suferit nu doar el și familia, dar și locuitorii din Băcioi, care și-au exprimat votul liber în cadrul alegerilor locale din 2015.

Într-o conferință de presă susținută astăzi, Vitalie Șalari a declarat că, odată ales în funcția de primar, a dispus formarea unei echipe care a investigat ilegalitățile comise de fosta conducere a localității, informează IPN.

Atunci au fost constatate numeroase încălcări legate de atribuirea ilegală a zeci de terenuri, care de fapt erau destinate tinerilor familii din Băcioi. Ca urmare a constatărilor, au fost sesizate organele de drept. Ulterior, secretara Consiliului, care semnase toate deciziile de atribuire a terenurilor și care a fost suspendată din funcție, a aderat la PD.

În opinia sa, funcționara a recurs la acest gest pentru a-și asigura protecție în dosarul în care era vizată. Potrivit primarului, acest lucru îl dovedește și faptul că în luna aprilie a anului curent secretara a fost achitată de către prima instanță, care nici nu i-a interzis să ocupe funcții publice.

Vitalie Șalari a menționat că, deși nu există încă o decizie definitivă, întrucât cea emisă de prima instanță a fost contestată în instanța de apel, consilierii PD și PSRM au convocat ședința Consiliului și au decis repunerea în funcție a secretarei. Potrivit primarului, ședința a fost convocată ilegal și s-a lăsat cu scandal.

Primarul de Băcioi a spus că recent a avut o discuție cu deputatul Constantin Țuțu, care i-ar fi solicitat funcția de viceprimar și cea de secretar al Consiliului. În opinia sa, astfel PD își dorește să „pună mâna pe Primăria Băcioi”, iar acțiunile se fac în ajunul alegerilor parlamentare, care urmează să aibă loc în toamnă. Potrivit edilului, miza este circumscripția uninominală care urmează să fie constituită la Băcioi.

Vitalie Șalari a mai spus că cele opt dosare penale care i-au fost fabricate sunt pentru a face presiuni asupra sa. Primarul a pregătit mai multe demersuri către organizațiile internaționale, dar și către Ambasada SUA și ambasadele altor state acreditate la Chișinău. Primarul a solicitat protecție și organelor de drept, deși spune că nu are încredere în ele.

„Îmi fac griji pentru sănătatea și viața mea și a familiei mele, copiilor mei. Toate aceste acțiuni sunt cu pericol real”, a notat primarul.

La rândul său, viceprimarul localității, Ilie Leahu, a spus că este regretabilă situația creată, pentru că este blocată activitatea secretarului Consiliului. În opinia sa, la nivel local nu trebuie să existe politică, ci preocupare pentru problemele localnicilor și dezvoltarea localității.

PD și PSRM nu au comentat deocamdată aceste acuzații.

Anterior, Vitalie Şalari a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a fost bătut de către un amic de-al deputatului PD Constantin Ţuţu care este originar din Băcioi. S-a întâmplat în timpul unei întâlniri electorale în 2015. Cu lovituri s-au ales şi tatăl lui Vitalie Şalari, dar şi fratele acestuia, care îl însoţeau.

La locul incidentul a fost prezent şi deputatul PD Constantin Ţuţu, pe numele căruia Vitalie Şalari a depus o plângere la Procuratura Generală. Văzând echipa Jurnal TV, Ţuţu a urcat repede în maşină şi a plecat, iar o persoană din anturajul său a agresat operatorul Jurnal TV, însă s-a potolit repede, în situaţia în care în jur erau numai poliţişti.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: