image
Sursa foto: euronews.com

China oferă Afganistanului ajutoare de 31 de milioane de dolari și vaccinuri împotriva COVID-19

China a promis ajutoare în valoare de 31 de milioane de dolari Afganistanului, inclusiv alimente și vaccinuri împotriva COVID-19.Beijingul s-a declarat pregătit să mențină comunicarea cu guvernul taliban, anunțând că stabilirea noului executiv interimar era "un pas necesar pentru restabilirea ordinii".

Cabinetul interimar taliban a fost anunțat săptămâna trecută, iar țara a fost declarată "emirat islamic".

Ministrul de Externe chinez Wang Yi a anunțat ajutoarele miercuri, la o întâlnire cu omologii săi din câteva state vecine Afganistanului - Pakistan, Iran, Tadjikistan, Uzbekistan și Turkmenistan. Demnitarul chinez le-a cerut acestor țări să ajute și ele Afganistanul, adăugând că țara sa va oferi statului asiatic și 3 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

China a criticat retragerea SUA, spunând că trupele americane "au provocat haos" în Afganistan. Un oficial chinez a declarat că SUA au provocat "daune grave poporului afgan din prima zi de invazie și până în ultimul minut de retragere".

Oficialii talibanii au descris China ca fiind cel mai important partener al Afganistanului și se bazează pe investiții chineze și susținere pentru a reconstrui țara devastată de război, scrie digi24.ro

Beijingul a făcut eforturi pentru a avea relații bune cu talibanii. Încă dinainte ca aceștia să preia controlul Afganistanului, China a invitat reprezentanți ai grupării la negocieri, în luna iulie, oferind sprijind economic pentru Afganistan, dar insistând că țara nu trebuie să devină un teren de antrenament pentru teroriști.

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA este "încă departe" de a recunoaște guvernul taliban.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: