image
Sursa foto: ityres.ro

Proiect privind reducerea generării deșeurilor, votat de Parlament: Anvelopele uzate vor putea fi incinerate

Deputații au aprobat inițiativa privind reducerea generării de deșeuri în Republica Moldova. Proiectul votat propune modificări la legea privind protecția mediului înconjurător și legea privind deșeurile.

Modificările la legea privind deșeurile se referă la excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, ceea ce va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor. De asemenea, va contribui la gestionarea acestora prin valorificare materială sau energetică.

În conformitate cu Documentele directoare privind cele mai bune tehnici disponibile și cele mai bune practici de mediu, adoptate în cadrul Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți la care Republica Moldova este parte, anvelopele uzate prezintă un combustibil acceptabil pentru incinerare, de exemplu, în cuptoarele de ciment, se menționează în nota informativă a documentului.

„Trebuie să preluăm practica altor țări care aplică elementele economiei circulare și implementează soluții care le permit să nu depoziteze la groapa de gunoi deșeurile generate – un lucru periculos pentru sănătate”, a menționat vicepreședinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, Ina Coșeru

Proiectul mai prevede cerințe de gestionare a deșeurilor periculoase, rezultate din activitatea medicală și stabilește interdicții pentru incinerarea și coincinerarea deșeurilor periculoase, cu excepția cazurilor când există un pericol iminent pentru sănătate și mediu.

comentarii: