image
Sursa foto: MSMPS

În Republica Moldova, a fost sărbătorită Ziua Cooperării Europene

Astăzi, 25 septembrie, a fost sărbătorită Ziua Cooperării Europene în Republica Moldova, ajunsă la a 10-a ediție. Cu această ocazie, în parcul „Alunelul” din Chișinău, s-a desfășurat evenimentul cu sloganul „Să depășim granițele pentru o cooperare sporită”. Mai exact, au fost prezentate rezultatele programelor realizate în țara noastră cu suportul UE și România, care au înregistrat performanțe active în mai multe domenii, precum sănătate, educație, dezvoltare economică, socială și securitate.

La eveniment, a fost prezent ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Jānis Mažeiks. Oficialul a menționat că fiecare program susține prioritățile de cooperare dintre Uniunea Europeană și Statele sale Membre, în calitate de Echipa Europa și țările vecine ale acestora, iar rezultatele proiectelor sunt vizibile în întreaga țară.  

De asemenea, a participat și ministrul plenipotențiar, Ambasada României la Chișinău, Marius Ciprian Toth, reprezentanți ai Președinției, Guvernului Republicii Moldova, printre care ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Zinaida Bezverhni.

Printre programele prezentate a fost și proiectul Programului de cooperare transfrontalieră pentru anii 2014-2020. Ministrul Sănătății a venit cu un mesaj de recunoștință pentru partenerii externi în contextul suportului oferit pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din țara noastră.  

„Datorită eforturilor depuse zi de zi și a sprijinului oferit de UE și România, a fost posibilă realizarea proiectului „Programul de Cooperare Transfrontalieră pentru anii 2014-2020” în urma căruia se va construi Unitatea de Primiri Urgente ( UPU) la IMSP Institutul de Medicină Urgentă și se va reconstrui UPU la IMSP Spitalul Clinic Bălți. Finalizarea lucrărilor este planificată pentru noiembrie 2021 și respectiv iunie 2022.  Sistemul de asistență medicală urgentă este o prioritate pentru sănătatea publică, mai ales în contextul gestionării crizei pandemice”, a declarat Ala Nemerenco.

Menționăm că, începând cu anul 2014, s-au efectuat 126 de misiuni de evacuare aero-medicale a pacienților, inclusiv 52 misiuni cu suportul IS “Moldaeroservice” și 61 de misiuni aero-medicale secundare în cadrul programului de cooperare.

„Vă adresez înalta apreciere pentru dedicație și sunt convinsă că vom continua pe calea reformelor cu aceeași responsabilitate, iar angajamentul domniilor voastre ne ajută să creăm un sistem de sănătate mai puternic”, a accentuat ministrul.

Evenimentul a fost organizat în contextul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: