image
Sursa foto: Profimedia Images

SUA și UE au denunțat pedepsele grele date de regimul Lukașenko adversarilor săi politici

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au denunțat, marți, condamnările la pedepse grele cu închisoare pentru unii dintre reprezentanții opoziției din Belarus, printre care și soțul disidentei Svetlana Tihanovskaia, plecată în exil de anul trecut.

„Aceste condamnări sunt noi exemple de acuzaţii nefondate contra cetăţenilor bieloruşi care şi-au exercitat dreptul de exprimare şi au cerut alegeri libere şi echitabile”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, conform Reuters și AFP, citate de Agerpres.

„Condamnările se înscriu în reprimarea brutală şi sistematică a tuturor vocilor independente din Belarus. Uniunea Europeană condamnă ferm aceste încălcări flagrante şi continue ale drepturilor omului şi ale libertăţilor fundamentale de către regimul de la Minsk”, a adăugat Stano. El a precizat că blocul european rămâne decis să aibă în vedere noi sancţiuni contra Belarusului, ţinând cont de deteriorarea continuă a situaţiei drepturilor omului în această ţară.

La rândul său, Washingtonul a criticat condamnările „motivate politic” ale reprezentanţilor opoziţiei din Belarus şi a cerut încetarea „reprimării dure” din această ţară.

„Niciunul dintre aceşti oameni, la fel ca poporul bielorus, nu merită să fie supus unei reprimări atât de dure. Reiterăm apelul nostru către regimul Lukaşenko să pună capăt reprimării membrilor societăţii civile, media independente, opoziţiei politice, sportivilor, studenţilor, juriştilor şi altor bieloruşi”, a subliniat secretarul de stat american Antony Blinken într-o declaraţie.

Un tribunal bielorus i-a condamnat marţi la pedepse grele pe mai mulţi detractori ai regimului Lukaşenko, printre care Serghei Tihanovski. Video-bloggerul în vârstă de 43 de ani a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru „organizarea de revolte în masă”, „incitare la ură în societate”, „tulburarea ordinii publice” şi „obstrucţionarea comisiei electorale”.

O altă personalitate marcantă a opoziţiei bieloruse, Mikola Statkevici, fost candidat în alegerile prezidenţiale din 2010 şi care a stat deja mai mulţi în detenţie, a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Alţi acuzaţi, Artiom Sakov şi Dmitri Popov, care făceau parte din echipa lui Tihanovski, vor sta 16 ani în spatele gratiilor. Vladimir Ţîganovici, care critica puterea pe YouTube, şi Igor Lossik, un jurnalist al opoziţiei în vârstă de 29 de ani, au fost condamnaţi fiecare la 15 ani de închisoare.

Potrivit ONG-ului Viasna, în Belarus se află în prezent 912 de deţinuţi politici, însă Svetlana Tihanovskaia susţine că numărul acestora este „mult mai mare”.

comentarii: