image
Sursa foto: iz.ru

Vladimir Putin acuză SUA de amplificarea riscurilor unui conflict ATOMIC şi cere dialog

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat luni pentru reluarea negocierilor cu Statele Unite în scopul evitării iniţierii unei curse a înarmării după anularea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Washingtonul de amplificarea riscurilor unui conflict atomic.

În opinia noastră, acţiunile Statelor Unite, care au condus la încheierea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare vor conduce inevitabil la subminarea întregii arhitecturi mondiale de securitate, inclusiv a Tratatului forţelor strategice ofensive şi a Tratatului de Neproligerare Nucleară. Acest scenariu înseamnă reluarea unei curse a înarmării", a declarat Vladimir Putin, conform unui comunicat al Kremlinului, citat de mediafax.ro.

„Rusia regretă faptul că retragerea unilaterală a SUA din Tratatul INF sub anumite pretexte (...) a complicat grav situaţia în lume, generând riscuri fundamentale pentru toată lumea. În loc să existe o discuţie conceptuală asupra problemelor internaţionale, Statele Unite au ignorat pur şi simplu mulţi ani de eforturi pentru reducerea probabilităţii unui conflict de amploare, inclusiv cu arme nucleare", a subliniat liderul de la Kremlin.

Statele Unite ale Americii intenţionează să instaleze sisteme de rachete cu raze medie de acţiune în ţări aliate din Asia, în contextul anulării Tratatului Forţelor Nuclerare Intermediare (INF), a anunţat sâmbătă secretarul Apărării, Mark Esper, situaţie care va genera preocupări în China şi Coreea de Nord.

O astfel de măsură probabil ar atrage furia Chinei şi Coreei de Nord, ţări care se opun de mult timp desfăşurării de capabilităţi militare americane în apropierea frontierelor lor; de asemenea, cel mai probabil, o astfel de hotărâre ar genera consternarea unor aliaţi privind apropierea Washingtonului periculos de mult de lansarea unei noi curse a înarmării", comentează cotidianul The New York Times.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: