image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Străinilor le va fi mai ușor la angajare în RM; „Vor fi schimbări dramatice! Permiteți businessului să aducă muncă ieftină”

Un proiect de lege privind regimul străinilor în Republica Moldova, care prevede facilitarea angajării cetățenilor străini în câmpul muncii, a fost aprobat astăzi în primă lectură, dar a stârnit controverse în Legislativ.

Potrivit proiectului, urmează a fi exclusă obligativitatea autentificării notariale a spațiului locativ în procesul de documentare a lucrătorilor străini. De asemenea, angajatorul nu va mai fi obligat să achite străinilor un salariu mediu prognozat pe economie, așa cum prevede, în prezent legislația. În conformitate cu modificările prevăzute, cetățeanul străin va prezenta pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă copia contractului individual de muncă.

Va fi exclus din legislație și alineatul care reglementează modalitatea de documentare a străinilor în scop de muncă în baza Listei ocupațiilor prioritare, aprobată de Guvern.

Printre propunerile incluse în proiect se regăsește și posibilitatea de prelungire a dreptului de ședere provizorie doar până la 3 ani consecutiv.

De asemenea, persoana juridică ce va prezenta intenționat acte incorecte sau neautentice autorității competente pentru străini pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă cetățenilor străini aflați provizoriu în Republica Moldova va fi sancționată cu amendă de până la 7 500 de lei.

Și în timp ce autorii spun că unul dintre motivele care stau la baza necesității proiectului este lipsa forței calificate de muncă în republică, anumiți parlamentari au pus la îndoială adevăratul scop urmărit prin promovarea acestor modificări legislative.

Unii deputați au vorbit despre riscurile pe care le aduc aceste modificări, fie că este vorba despre interese ascunse ale businessului mare, fie că este vorba despre descurajarea cetățenilor RM din diasporă de a mai reveni acasă, în situația în care angajatorii vor prefera muncitori străini, cărora să le achite salarii mai mici, așa cum va fi exclusă obligativitatea de a achita străinilor un salariu mediu prognozat pe economie.

Deputata Platformei Demnitate și Adevăr Arina Spătaru, s-a interesat dacă este mai important să ajutăm oamenii care vin din străinătate în detrimentul cetățenilor propriei țări.

Și vicespeakerul Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA, a spus că proiectul necesită îmbunătățiri esențiale.

Iar deputatul PAS Dan Perciun a declarat că în spatele proiectului ar putea sta interesele businessului mare.

„Proiectul limitează creșterea graduală a salariilor. Spuneți clar, vreți să permiteți businessului mare să aducă forță de muncă ieftină din afară, să plătească 150 de euro pe lună. Care sunt adevăratele interese? Schimbările pe piața muncii vor fi dramatice. Bănuiesc că e vorba despre companii mari care vor profituri mai mari importând forță de muncă mai ieftină. Dar noi avem peste 60 de mii de oameni care și-au pierdut locul de muncă. Avem oameni peste hotare care nu revin nici la 300 de euro salariu, o să revină la 150?”, a declarat deputatul Dan Perciun.

Iar socialistul Corneliu Furculiță a punctat că proiectul trebuie studiat și îmbunătățit, dar l-a susținut în primă lectură.

„Putem să rămânem săraci și mândri, să nu dăm voie nimănui să vină la noi”, a meditat Furculiță.

După aproape o oră de dezbateri, proiectul a trecut în prima lectură.

Noutăţile partenerilor

comentarii: