image
Sursa foto: RTR Moldova

Victor Parlicov despre piața petrolieră din R. Moldova: „Nu există așa ceva nicăieri în lume!...” // INTERVIU

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat astăzi, 12 iunie, prețurile-plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Astfel, de mâine, operatorii petrolieri vor afişa un tarif mai mare cu 34 de bani pentru benzină și cu 32 de bani pentru motorină. Un litru de benzină Premium-95 va putea fi vândut cu 19,49 lei, iar cel de motorină – cu 17,41 lei. Vă propunem un interviu cu Victor Parlicov, expert în politici energetice la IDIS „Viitorul”, despre calitatea produselor petroliere din Republica Moldova, metoda de calculare a prețurilor și lipsa de transparență în acest proces.

Stimate Domnule Victor Parlicov, din ce state se importă carburanții și care este diferența de preț în raport cu piața moldovenească?

Marea majoritate a produselor petroliere se importă din România: benzina – peste 90%, iar motorina – peste 70%. În România, prețurile la benzină și motorină sunt mai mari din cauza componentei fiscale. Acciza pentru produsele petroliere este de peste două ori mai mare decât cea din R. Moldova. Din această cauză, în dreapta Prutului, prețurile de panou sunt mai mari decât cele din Republica Moldova. Fără povara fiscală, în România, prețurile la benzină și motorină ar fi mai mici.

Există suspiciuni privind calitatea carburanților în Republica Moldova. Cine verifică aici calitatea lor? Există o instituție de alternativă?

Calitatea carburanților se verifică doar la intrarea pe teritoriul moldovenesc, la perfectarea importurilor. După asta nu mai verifică nimeni ce se întâmplă cu carburanții. Deteriorarea calității carburanților poate să aibă loc între momentul în care produsul petrolier este importat și momentul în care ajunge în stația de alimentare. În prezent se lucrează la schimbarea mecanismului de verificare a calității produselor petroliere la punctul în care sunt livrate consumatorului, la pompă.

Principalii operatori de pe piața moldovenească sunt companii regionale, vertical integrate. Majoritatea au tot lanțul valoric, de la extragere până la consumatorul final. Să crezi că acești operatori ar putea admite schimbări pe ultima verigă din lanț pe căi administrative este absurd. O rafinărie din România nu va produce ceva special pentru piața din Republica Moldova. Ei nu pot să își ajusteze calitatea produselor lor la necesitățile acestei pieți.

Totodată, nu exclud că produsele importate din România ar putea fi amestecate pe piața locală cu benzină motorină adusă din alte părți, de exemplu, prin contrabandă din regiunea transnistreană.

O altă problemă semnalată de Comunitatea Energetică Europeană este dependența completă a ANRE.

Executarea comenzilor politice de către ANRE duce la pierderea constantă a credibilității acesteia. Episodul cu implicarea premierului la stabilirea prețurilor la carburanți nu este izolat. Aceste episoade sunt foarte multe. Mult prea multe ca să credem în independența ANRE.

Să amintim de revizuirea prețurilor la gazele naturale. Procesul a demarat doar după ce a făcut declarații premierul. Anume Pavel Filip a sugerat năstrușnic să fie recalculate tarifele începând cu 1 ianuarie, și nu din momentul aprobării deciziei, cum ar fi corect.

În plus, ANRE a luat o decizie conform căreia tarifele au fost puse în vigoare de la 1 ianuarie doar pentru persoanele fizice, cele juridice nu au putut beneficia de această recalculare.

ANRE nu a răspuns până acum la întrebarea unde este specificat în decizia sa că Moldova GAZ poate să aibă tratament discriminatoriu, cu tarife recalculate pentru consumatorii casnici și fără pentru persoanele juridice. Această problemă nu a fost clarificată până acum de agenție. Acest comportament doar alimentează suspiciunile.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a anunțat recent că se lucrează la o nouă metodă de calculare a prețurilor la carburanți...

Abordarea generală în care statul intervine pe o piață competitivă prin reglementarea prețurilor este una greșită. Nu există nicio metodologie perfectă prin care ANRE să stabilească prețuri pentru produsele petroliere. Nu există așa ceva. Nu există nicăieri în lume!... ANRE nu are pur și simplu instrumente pentru a interveni pe o piața competitivă. Nicio metodologie, niciun calcul nu poate substitui o concurență sănătoasă pe piață. Concurența pe piață poate să existe pe piață când prețurile sunt lăsate libere.

Interviu de Ilie Gulca

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: