image
Sursa foto: libertatea.ro

40 de oameni au murit, în ultimele patru luni, din cauza unei maladii legate de atacurile din 11 septembrie 2001

În jur de 40 de persoane care au trăit şi au lucrat în apropiere de Turnurile Gemene din New York, SUA, au murit în ultimele patru luni din cauza unor maladii legate de atacurile teroriste. Majoritatea celor decedați au avut cancer. Până în prezent, aproape 10.000 de persoane au fost diagnosticate cu necruțătoarea boală, iar numărul celor care mor din cauza ei crește din ce în ce mai mult. Sunt raportate aproximativ zece decese pe lună.

„De fiecare dată când cineva moare, moare o parte din mine”, a declarat supravieţuitorul atacurilor din 11 septembrie 2001 şi fost expert în demolări John Feal.

„Poate fi o săptămână fără niciun deces şi apoi să aibă loc patru într-o săptămână. E ciudat”, a adăugat el, citat de New York Daily News. Potrivit lui Feal, la rata actuală, numărul de decese de o boală legată de 9/11 până în septembrie 2019 va depăşi 163 – totalul acumulat între 1 septembrie 2017 şi 1 septembrie anul curent, considerat cel mai ridicat bilanţ anual de decese având legătură cu World Trade Center după atacurile teroriste.

În acelaşi timp, a crescut numărul de victime care suferă de efectele toxice ale atacurilor teroriste, după ce au luat parte la eforturile de transformare a sitului Ground Zero şi care cer despăgubiri din partea Fondului federal de compensare a victimelor de la 11 septembrie (VCF) pentru cheltuieli pentru tratamente.

Până la sfârşitul lunii noiembrie, 41.729 de cereri eligibile pentru compensaţii au fost depuse la VCF – cu 3.000 mai multe, faţă de cele 38.502 de victime care au depus cereri până la sfârşitul lunii august.

La fiecare dată de 11 septembrie, Feal adaugă numele celor care au murit de o maladie legată de 9/11 în timpul acelui an pe zidul memorial Wall of Heroes în Nesconset, Long Island.

Toţi cei înscrişi erau fie în apropierea World Trade Center când a fost distrus sau au luat parte la eforturile de salvare şi recuperare după atac şi au obţinut tratamente prin programul de sănătate WTC, murind de o boală tratată de acest program.

„De fiecare dată când cineva moare de o boală din 9/11, este o suferinţă de familie”, a spus Feal.

„Dar există atât de multă lipsă de empatie pentru comunitatea 9/11”, a notat el. Se estimează că 90.000 de persoane au ajuns la început la WTC în urma atacului. În plus, 400.000 de supravieţuitori trăiau şi lucrau în zonă la vremea respectivă.

Mai mult de 180 de angajaţi ai Departamentului federal de pompieri din New York (FDNY) au murit din cauza bolilor provocate de praful toxic la Ground Zero după atacul terorist, când 343 de membri ai departamentului au fost ucişi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: