image
Sursa foto: facebook.com/olesea.gadarca

Avea cabinet de avocatură în Chișinău, dar a lăsat totul în urmă și a început viața de la zero la mii de kilometri de casă

În 2015 a fost licențiată în drept — primul pas către visul ei din copilărie. A deschis un cabinet de avocatură în Chișinău, însă doi ani mai târziu circumstanțele au determinat-o să închidă ușa cabinetului și... viitorului în Moldova. Olesea Gadârcă a început viața de la zero la peste două mii de kilometri de casă. S-a integrat în Danemarca, unde își face masteratul în drept.

Cu zece ani în urmă, Olesea nici nu visa să ajungă Danemarca. Avea planuri mărețe și toate erau legate de Moldova. Muncea din greu și își îndeplinea cu pasiune meseria de avocat. Nici obligată nu ar fi acceptat să părăsească țara. Totul s-a schimbat când l-a cunoscut pe viitorul ei soț. Într-o clipă, dragostea și posibilitățile într-o țară ca Danemarca au determinat-o să accepte provocarea, să închidă cabinetul de avocatură din capitală și să se mute la peste două de kilometri de Moldova. Danemarca este cea mai mică țară a scandiavilor, dar compensează cu un nivel ridicat de trai al populației. Un alt plus, diferit de modelul clasic al Europei, este că străinii ajunși aici au drepturi egale cu nativii.

A vrut din start să se integreze în Danemarca și să-și continue studiile în această țară. Alături de Australia, Finlanda și Nouă Zeelandă, Danemarca are unul dintre cele mai bune sisteme de educație din lume. Universitățile daneze ocupă un loc înalt în clasamentul educațional european, iar diplomele lor oferă un avantaj față de absolvenții din alte instituții de învățământ europene. Danemarca este unul dintre cele mai dezvoltate state din Europa. Ingineria, comunicațiile și domeniul financiar-bancar înfloresc aici. Sistemul este controlat de stat, iar educația e luată în serios aici.

Deși a decis să renunțe la meseria ei de acasă, Olesea a ales să-și continue visul în Danemarca. A început totul de la zero, iar asta implică multe provocări. Într-o țară nouă, totul devine un test de rezistență. Sistemul, obiceiurile, limba — toate trebuiesc deprinse în pas rapid.

În cei câțiva ani de când se află în această țară, Olesea a descoperit atât dezvantajele, cât și beneficiile sistemului în care trăiește. Nu s-a gândit la un viitor într-o țară străină, dar șocul schimbării s-a transformat treptat într-o provocare, una care a ajutat-o să se adapteze corect.

Experiențele pe care le-a adunat la mai multe joburi i-au fost un ghid esențial în lumea sindicatelor din Danemarca. Datorită sistemului bine gândit, moldoveanca s-a simțit protejată și asigurată.

Și din Moldova, Olesea a adunat experiență și cunoștințe care i-au fost utile peste hotare. Nu există nivel de comparație și nici nu trebuie. Există în schimb lucruri mărunte pe care le-am putea implementa acasă în cel mai scurt timp, povestește Olesea. A trecut prin multe schimbări în acești ani, dar lasă loc pentru o revenire în Moldova, la momentul potrivit.

Este legată de țara ei de suflet și de ce a lăsat în urmă, se implică de la distanță și contribuie la diferite activități dedicate Moldovei. Are la fel de multe emoții și amintiri dulci pe care le avem și noi acasă. Noi le luăm ca pe ceva obișnuit. La mii de kilometri distanței, ei asta îi dă putere și rezistență ca să-și construiască un viitor stabil într-o țară europeană.

Noutăţile partenerilor

comentarii: