image
Sursa foto: jurnal.md

CC: Parlamentul nu are dreptul să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi

Parlamentul nu are dreptul să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor, fără modificarea regulamentului legislativului, adoptat prin lege organică. Decizia a fost luată astăzi de către Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu are dreptul să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor, fără modificarea regulamentului legislativului, adoptat prin lege organică.

Pornind de la argumentele invocate, Curtea a admis sesizarea depusă de către dnii Andrian Candu și Serghei Sârbu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Autorii sesizării au solicitat Curții să explice câteva chestiuni, prin interpretarea articolelor 64, 72, 73, 74 și 131 alin. (4) din Constituție.

Curtea Constituțională a interpretat Constituția și a reținut următoarele:

În sensul articolelor 64 alin. (1) teza I și 72 alin. (3) lit. c) din Constituție, este interzis Parlamentului să stabilească un regulament temporar pentru examinarea proiectelor de legi și a amendamentelor, fără modificarea Regulamentului Parlamentului, adoptat prin lege organică.

În sensul articolului 73 din Constituție, deputații pot depune amendamente la proiecte de legi în baza dreptului lor la inițiativă legislativă. Constituția îi interzice Parlamentului să respingă, în baza prevederilor regulamentului temporar, amendamentele depuse de deputați. Nerespectarea acestei restricții constituie o încălcare a dreptului deputaților la inițiativă legislativă, garantat de Constituție.

În sensul articolului 131 alin. (4) din Constituție, Parlamentul este obligat să solicite avizul Guvernului privind amendamentele depuse în procedura prevăzută de articolul 131 alin. (4) din Constituție doar dacă amendamentele corespund condițiilor de admisibilitate stabilite de Regulamentul Parlamentului. Constituția obligă Guvernul să avizeze amendamentele trimise de Parlament în baza procedurii prevăzute de articolul 131 alin. (4) Constituție.

În sensul articolului 131 alin. (4) din Constituție, dacă amendamentele deputaților care vizează majorarea sau reducerea veniturilor sau a cheltuielilor bugetare nu corespund condițiilor de admisibilitate stabilite de Regulamentul Parlamentului, Constituția îi permite legislativului să le respingă, fără a solicita avizul Guvernului asupra acestora.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: