image
Sursa foto: jurnal.md

Apel către Parlament: Noii membri ai CEC trebuie să fie desemnați și confirmați în mod URGENT

Asociația Promo-LEX atenționează privind necesitatea urgentării procedurilor de desemnare și confirmare de către Parlament a noilor membri ai Comisiei Electorale Centrale, precum și de alegere de către membrii CEC a conducerii autorității.

„Noii membri ai CEC trebuie să fie desemnați și confirmați în mod urgent, în corespundere cu termenele legale stabilite în Codul electoral. În contextul alegerilor locale generale stabilite pentru 20 octombrie 2019, tergiversarea procedurilor de organizare și desfășurare a scrutinului poate produce stări de riscuri și incertitudine ce pot afecta calitatea și integritatea procesului electoral. Membrilor Comisiei și angajaților autorității trebuie să le fie asigurate condiții propice de activitate, or funcționalitatea internă și realizarea atribuțiilor de către autoritate în lipsa conducerii este una foarte incertă”, se spune în apelul lansat de Promo-LEX.

Asociația mai atrage atenția că funcționalitatea Comisiei este decisivă pentru calitatea și integritatea procesului electoral, dar și încrederii în rezultatele acestuia.

„În perioada 28 iunie - 4 iulie 2019, Iurie Ciocan, Alina Russu și Rodica Ciubotaru - au demisionat de la CEC.Russu a exercitat funcția de președintă, iar Ciubotaru - de vicepreședintă. În acest fel Comisia a rămas fără conducere, fapt ce afectează mult funcționalitatea instituției, inclusiv din perspectiva calității de ordonator a mijloacelor financiare alocate CEC de la bugetul de stat. Potrivit Codului electoral, în cazul încetării înainte de expirarea mandatului a calității de membru al CEC, autoritatea respectivă (în cazul nostru Parlamentul), în termen de 10 zile, desemnează și confirmă un nou membru pentru durata neexpirată a mandatului predecesorului. În condițiile în care toți cei 3 membri care au demisionat au fost desemnați de Parlament, legislativul este autoritatea ce urmează să desemneze până pe 15 iulie 2019, inclusiv, noi membri ai Comisiei. Ținând cont că președintele RM a remis spre reexaminare Parlamentului legea cu privire la modificarea și completarea articolului 20 Cod electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997, și constatării oportunității revizuirii mecanismului de numire și demitere a membrilor CEC, precum și a mandatului acestora în cadrul instituției, este imperios necesară și examinarea acestor aspecte de către forul legislativ”, mai atenționează Promo-LEX.

În acest sens, Asociația Promo-LEX vine cu propuneri de modificare a legislației electorale:

„Simultan, în condițiile vacanței funcțiilor de președinte și vicepreședinte CEC, membrii Comisiei ar trebui să aleagă noua conducere în termen de 15 zile din momentul constatării vacanței funcției (din momentul) aprobării de către Parlament a demisiei membrilor CEC, altfel spus până în data de 20 iulie, inclusiv. Chiar dacă Parlamentul încă nu a confirmat membrii noi, considerăm că alegerea unei noi conduceri este absolut necesară la etapa dată. Amintim că pentru data de 20 octombrie 2019 sunt fixate alegerile locale generale. Reieșind din faptul că la 1 august 2019 intră în vigoare hotărârea Parlamentului privind stabilirea datei alegerilor este impetuoasă necesitatea asigurării funcționalității depline a autorității electorale”, se mai spune în apelul asociației.

În context, Promo-LEX face apel către:

Parlamentul Republicii Moldova - să desemneze în termene legale, până în data de 15 iulie 2019 noi membri ai CEC și să-i confirme în termeni proximi; să inițieze consultări publice privind perfecționarea mecanismului de constituire a CEC.

Comisia Electorală Centrală - să aleagă, până la data de 20 iulie 2019, noua conducere a autorității în vederea asigurării funcționalității interne a instituției și realizării atribuțiilor curente în mod eficient; să vină cu propuneri de perfecționare a legislației privind activitatea sistemului organelor electorale din Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: