image
Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda Roscovanu

PSRM și PD, împotriva unei Declarații privind evenimentele din 2 martie 1992, prin care e cerută retragerea armatei ruse

Fracțiunile Platforma DA și PAS au propus includerea pe agenda de astăzi a Parlamentului a „Declarației cu privire la comemorarea evenimentelor din 2 martie 1992”. Majoritatea parlamentară PSRM-PD a respins însă inițiativa.

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu și-a exprimat regretul pentru faptul că mai mulți deputați ai actualei coaliții de guvernare au ales să ignore această declarație importantă care ar fi fost făcută din numele Parlamentului RM.

„În acest fel ei au transmis un mesaj prost pentru cei care au luptat pentru independența statului, care le oferă inclusiv pozițiile lor în Parlament. Astfel ei se abat de la liniile roșii de politică națională în domeniul reglementării conflictului transnistrean. Ceea ce ne dorim însă toți cei care suntem conștienți de importanța acestei date de comemorare a victimelor din 1992 este că RM trebuie să aibă o politică coerentă și unitară referitoare la reglementarea definitivă a acestui conflict”, a spus Igor Munteanu.

La rândul său, deputatul PAS Igor Grosu a declarat că gestul deputaților din PD și PSRM, de a respinge această inițiativă, este regretabil.

Or, potrivit Declarației „numai extinderea plenară a legilor statului, aplicarea convențiilor internaționale la care face parte RM ca stat recunoscut, asupra populației si teritoriului din stânga Nistrului, reprezintă singura opțiune realistă în vederea încheierii acestui conflict înghețat. (...) Nu ar trebui sa uitam de faptul că businessul transnistrean a devenit o parte inseparabilă a economiei RM ca urmare a orientării exportului din regiune spre UE. Totodată tinerii sunt o prezență activa în colegiile si universitățile de pe malul drept al Nistrului. Este calea pe care o putem urma împreuna spre un stat integru, de drept cu o societate ferita de manifestări xenofobe și șovine. Cetățenii trebuie să rămână uniți contra corupției mafiei și a oligarhiei”.

„În viziunea noastră pacea de pe ambele maluri ale Nistrului se datorează nu atât operațiunii de menținere a păcii, ci faptului că acest conflict este consumat si este menținut doar de interesele unor oligarhi și militari nepoftiți pe teritoriul unui stat recunoscut”, se mai spune în declarație.

Dacă ar fi fost adoptată Declarația, actualul Legislativ ar fi avut o poziție tranșantă că Acordul semnat la 21 iulie 1992 se încalcă, în special art. 5 referitor la libera circulație a cetățenilor în zona de securitate, și că astfel Tiraspolul cu susținerea Rusiei nu admite reintegrarea firească și pașnică a RM.

Totodată deputații și-ar fi reconfirmat atașamentul la valorile democratice și ar fi cerut demilitarizarea regiunii din stânga Nistrului.

„Cerem retragerea necondiționată a tuturor trupelor militare străine de pe teritoriul RM și înlocuirea actualei misiuni de pacificare cu o misiune civilă sub egida unei organizații internaționale. Solicităm comunității internaționale susținere în vederea demilitarizării regiunii transnistrene și orientării eforturilor depuse de mediatori în vederea lichidării consecințelor secesiunii”, se mai spune în textul Declarației.

Deputatul Platformei DA Chiril Moțpan, fost participant la evenimentele din 1992 de la Nistru, afirmă că veteranii de război nu-și doresc azi compasiune, ci respect din partea autorităților statului.

„În 1992 am văzut oameni care au luptat cu demnitate și drag de țară. Azi cei care au star în tranșee sunt ignorați, iar mulți din cei care s-au folosit de ei au devenit milionari peste noapte, înjghebând scheme criminale. Trebuie să luăm aminte că un stat care nu-și respectă veteranii chiar este un stat falimentar”, a menționat Chiril Moțpan.

De cealaltă parte, președintele PD, Pavel Filip, a explicat în cadrul unui briefing de ce fracțiunea a votat împotriva declarației propuse de Platforma DA și PAS.

„Declarația propusă spre adoptare e scrisă stângaci și pe alocuri fără logică, fără să fie clar care este scopul acesteia. Am propus celor din blocul ACUM să o redactăm puțin și colegii din partid chiar s-au apucat să o facă. Fără a aștepta însă definitivarea documentului, colegii din blocul ACUM au insistat să fie inclusă pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. Astfel ne este clar că deputații din blocul ACUM sunt interesați doar de PR și show”, a punctat Pavel Filip.

Noutăţile partenerilor

comentarii: