image
Sursa foto: AP

Summitul de la Bruxelles, în impas; Negocierile continuă luni, după ce numirea lui Timmermans la șefia CE a eșuat

După o noapte de discuţii intense, liderii europeni se reunesc pentru micul dejun. Au trecut mai bine de 12 ore de când se poartă negocieri asupra noii garnituri de şefi ai principalelor instituţii europene. Marea piedică a fost alegerea unei persoane în fruntea Comisiei Europene.

Liderii Partidului Popular European (PPE) au contestat, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, planul de numire în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a lui Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialist European (PSE), afirmă surse politice, relatează Mediafax.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar fi acceptat la summitul G20 desfăşurat în Japonia propunerea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de numire a lui Frans Timmermans preşedinte al Comisiei Europene, în detrimentul candidatului PPE, Manfred Webber, potrivit publicaţiei Welt am Sonntag.

Propunerea ar urma să fie formalizată la summitul extraordinar al Consiliului European, aflat în curs la Bruxelles.

Însă PPE a semnalat că vrea menţinerea lui Manfred Weber pentru postul de preşedinte al Executivului UE.

„Avem sistemul primului candidat pe listă, iar în acest sistem PPE a câştigat alegerile. Nu avem nimic împotriva socialiştilor, nu avem nimic împotriva lui Frans Timmermans. Este un om bun”, a declarat duminică seară Antonio Tajani, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European, citat de site-ul Politico.eu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: