image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Iulian Rusu, numit de Parlament în funcția de director al CNA pentru un mandat de cinci ani: „Va fi un terminator?”

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Iulian Rusu, a fost numit director al Centrului Național Anticorupție pentru un mandat de cinci ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat, astăzi, de Parlament, cu susținerea a 58 de deputați.

RusuRusu

Noul director al CNA este de profesie jurist. A absolvit Universitatea Oxford și are titlu de magistru în drept. În ultimii 3 ani, a fost director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

Deputații BCS au criticat faptul că Iulian Rusu a fost propus în această funcție fără concurs. „Când a avut loc concursul? Câți participanți au fost la concurs?”, a întrebat Vlad Bătrâncea.

„Se pare că vacanța a alterat memoria unor deputați. Legea a fost modificată, iar directorul CNA se numește de Parlament la inițiativa a cel puțin 20 de deputați”, a explicat șefa Comisiei Juridice, Olesea Stamate.

„Considerăm că democrația a fost sfidată grav prin aceste modificări”, a adăugat Bătrâncea.

„În strategia guvernării privind reforma justiției este prevăzută lichidarea CNA. Domnul Rusu va fi un terminator la CNA, reformator sau dirijor de show-uri cu mascați?”, a întrebat și Vasile Bolea.

„Accept complimentul cu „terminator”, dar nu în sens de organizație, dar în sens de corupție la CNA”, a comentat Iulian Rusu.

Amintim că fostul director al Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea, a fost revocat de Parlament în noiembrie anul trecut. „Se constată o activitate ineficientă și nesatisfăcătoare a Centrului Național Anticorupție în prevenirea și combaterea corupției, a actelor conexe corupției și a faptelor de comportament corupțional”, se arată în proiectul de hotărâre votat atunci.

Noutăţile partenerilor

comentarii: