image
Sursa foto: libertatea.ro

Scurgere de informații la Teheran: Numărul deceselor de COVID din Iran ar fi de de trei ori mai mare decât cel raportat

Observatorii regimului de la Teheran au acuzat în mod repetat autoritățile iraniene că ascund adevărata dimensiune a epidemiei de COVID. Statisticile obținute acum de BBC News par să confirme această variantă.

Numărul real al deceselor provocate de coronavirus în Iran pare a fi de aproape trei ori mai mare decât cel anunțat în mod public de autorități, dezvăluie BBC News, care a intrat în posesia unor date oficiale.

Mai exact, documentele proprii ale guvernului, ținute ascunse, arată că în jur de 42.000 de oameni au murit infectați cu COVID până pe 20 iulie. Cifra oficială dată publicității este de 14.405 decese. Nu ar fi o cifră surprinzătoare.

Iranul a fost încă de la începutul anului una dintre țările cele mai afectate de epidemia de COVID-19. De la debutul epidemiei, mulți critici au pus sub semnul întrebării datele oficiale ale guvernului, iar unii statisticieni au încercat să ofere cifre alternative, estimate, ale bilanțurilor. Ce-i drept, mai multe țări au confirmat în mod oficial cifre sub cele reale, atât în privința infecțiilor, cât și a deceselor, în general din cauza unei lipse a capacității de testare, scrie libertatea.ro.

În cazul Iranului însă, scrie BBC, autoritățile par să fi raportat în mod deliberat cifre mai mici, deși țineau în același timp și evidența reală.

De unde au venit datele reale

Potrivit BBC, statistica reală a ajuns la jurnaliști de la surse anonime din Iran. Această statistică conține cifra internărilor zilnice în spitalele din toată țara, inclusiv numele, vârsta, simptomele și perioada internării pentru fiecare pacient în parte.

Sursa a precizat pentru BBC că a oferit aceste date pentru a dezvălui adevărul și pentru a pune capăt ”jocurilor politice” pe tema epidemiei. BBC a verificat listele și a observat că detaliile corespund cu cele ale unor pacienți care au decedat sau cu cele ale unor pacienți care au supraviețuit și care sunt cunoscuți de jurnaliști.

În plus, discrepanța dintre datele comunicate oficial și cele dezvăluite de aceste documente ascunse se potrivește cu cifra mortalității în exces din Iran, înregistrate până la mijlocul lunii.

Ce mai arată statistica?

Conform datelor, Teheran, capitala țării, are cel mai mare număr de decese ale persoanelor cu simptome de COVID.

Qom, primul epicentru al epidemiei în Iran, este cel mai afectat oraș, în funcție de populație. În jur de 1.419 oameni au murit aici, adică un deces de COVID la fiecare 1.000 de locuitori. Statisticile dezvăluie și o mortalitate destul de mare printre imigranți, în special afgani: în jur de 1.916 decese. Potrivit documentelor intrate în posesia BBC, primul deces a apărut în țară pe 22 ianuarie. Adică cu aproximativ o lună înainte ca autoritățile să confirme oficial prima moarte. Cel puțin 52 de persoane cu simptome de COVID muriseră deja până pe 19 februarie, ziua în care Iranul a confirmat oficial primul deces provocat de coronavirus.

De ce a ascuns Iranul datele

Sub presiunea serviciilor de securitate, Ministerul Sănătății a evitat mult timp să admită existența unui focar de COVID în Iran, la începutul anului. Potrivit BBC, ministerul a acceptat în cele din urmă să confirme primul deces, în februarie, la insistența a doi medici din Qom. Fratele celor doi murise, așa că medicii au insistat ca acesta să fie testat. Testul s-a dovedit a fi pozitiv.

De ce a existat o reticență?

Debutul epidemiei de COVID a coincis în Iran cu aniversarea revoluției islamice din 1979 și cu alegerile parlamentare. Ambele, momente bune pentru regimul care dorea să își demonstreze susținerea populară. Apoi, chiar înainte de pandemie, Iranul traversase deja momente dificile. În noiembrie 2019, guvernul a majorat prețul la carburanți, declanșând ample proteste care au fost reprimate violent.

În ianuarie anul acesta, dorința Teheranului de a răspunde asasinării generalului Qasem Soleimani de către americani a creat o altă problemă. Forțele aeriene iraniene au lovit cu o rachetă un avion de pasageri ucrainean, omorându-i pe toți cei 176 de oameni de la bord. Autoritățile au încercat inițial să nege responsabilitatea, dar în fața dovezilor au fost nevoite să admită că sunt vinovate, o lovitură foarte dură pentru imaginea regimului. Doctorul Nouroldin Pirmoazzen, ex-parlamentar, care a fost și oficial în Ministerul Sănătății iranian, a declarat pentru BBC că tot acest context a făcut ca regimul să ”se teamă de adevăr”, în momentul în care coronavirusul a lovit țara. ”Guvernului i-a fost teamă că cei săraci și șomerii vor ieși în stradă”, a mai spus Nouroldin Pirmoazzen.

Noutăţile partenerilor

comentarii: