image
Sursa foto: cotidianul.md

Un deputat de la București lansează „Fondul de cooperare și coeziune mass-media România-Republica Moldova”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, Deputatul PNL de la București Matei Dobrovie lansează „Fondul de cooperare și coeziune mass-media România-Republica Moldova”. Acesta reprezintă un proiect strategic de finanțare a presei independente și de calitate de peste Prut.

Scopul proiectului „Fondul de cooperare și coeziune mass-media România – Republica Moldova este cel de a susține mass-media independentă și de calitate din R. Moldova pentru a facilita crearea spațiului informațional comun, pentru a contracara propagana rusească și a crește prezența mediatică românească dincolo de Prut.

„Într-un context dominat de propagandă rusească agresivă și dezinformare la care sunt supuși cetățenii R.Moldova, presa independentă de limbă română are o misiune extrem de importantă. Pandemia de coronavirus a accentuat problemele structurale cu care aceasta se confrunta deja: cvasi-monopolul forțelor pro-ruse asupra audiovizualului, accesul îngreunat la finanțări, lipsa de acces la publicitate, intimidări din partea puterii”, menționează deputatul român PNL Matei Dobrovie.

Lansarea acestui proiect propune două instrumente financiare, și anume: „Consolidarea mass-media” (destinat trusturilor de presă, agențiilor de știri, televiziunilor și alte instituții media cu experiență dovedită de minim 3 ani) și (2) „Jurnalistul independent” destinat inițiativelor jurnalistice bazate pe idei inovatoare și metode noi de utilizare a tehnologiilor moderne în mass- media, precum și investigațiilor jurnalistice. El ar urma să funcționeze în cadrul RoAid, Agenția română de cooperare internațională pentru dezvoltare sau al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Potrivit descrierii proiectului, programul de finanțare RoAid – Media va avea menirea să contribuie la:

1. Crearea spațiului informațional comun România – Republica Moldova;

2. Combaterea știrilor false despre România și Uniunea Europeană în Republica Moldova, precum și viceversa, combaterea știrilor false despre R. Moldova în România și Uniunea Europeană;

3. Profesionalizarea jurnaliștilor atât din România, cât și din Republica Moldova;

4. Susținerea jurnalismului de investigație în Republica Moldova;

5. Creșterea cooperării și transferului de expertiză între jurnaliștii din România și Republica Moldova.

Mai multe detalii despre Fondul pentru Cooperare și Coeziune Mass-media România – Republica Moldova puteți accesa AICI.

Noutăţile partenerilor

comentarii: