image
Sursa foto: Parlament.md

Expert: „Greceanâi nu are niciun drept să convoace miniștrii în exercițiu”; Ce atribuții are Parlamentul după dizolvare

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanâi nu a avut niciun drept, nici până la semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului, nici după, să convoace miniștrii în exercițiu la Parlament. Nu e de competența președintelui Parlamentului să convoace membrii Guvernului. O precizare în acest sens a fost făcută de expertul în drept constituțional Alexandru Arseni în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Președintele Parlamentului are atribuții strict determinate în Regulamentul Parlamentului, a precizat Alexandru Arseni.

Potrivit expertului, după ce președintele Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului, conform art.63, alin 3 din Constituție, actualul Parlament se poate convoca până la prima întrunire legală a noii componențe a Parlamentului.

„În ziua în care se convoacă Parlamentul nou ales și Curtea Constituțională anunță oficial că au fost validate mandatele de deputați, din această zi se consideră că Palamentul nou este constituit, iar deputații din Parlamentul precedent și-au încheiat mandatele. Până atunci, de la semnarea decretului de dizolvare până la constituirea noului Parlament, actualii deputați nu au dreptul să modifice Constituția, nu pot adopta legi organice, nici să le modifice, nici să le abroge. Nu pot interveni în Legea bugetului, să schimbe un articol pe altul. Există Fondul de rezervă al Guvernului, acela poate fi gestionat. Deputații după semnarea decretului de dizolvare, sunt în drept să adopte legi ordinare, hotărâri și pot să facă interpelări la orice instituție de stat”, a enumerat atribuțiile parlamentarilor, după dizolvarea Parlamentului, experul.

Alexandru Arseni a mai precizat că deputații din actuala legislatură au imunitate și sunt deputați cu acte în regulă până la convocarea următorului Legislativ.

Amintim că după ce miercuri, președintele Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate, speakerul Zinaida Greceanâi a convocat de urgență miniștrii în exercițiu la Parlament.

Potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al Parlamentului „speakerul și membrii Guvernului au examinat situația economică curentă din RM”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: