„Avem un transport de aer foarte cald din nordul Africii. Agențiile meteo din Portugalia și Spania au anunțat că au transport de praf saharian, dar elementul principal este temperatura foarte ridicată. Pentru sudul Portugaliei și sudul Spaniei se așteaptă, cu oarecare probabilitate, chiar doborârea recordului absolut european de temperatură - 48 de grade înregistrate în Atena, în 1977. Bineînțeles, nu e sigur dacă se va doborî, dar sunt șanse. S-a modificat pe continent circulația atmosferică față de iunie și iulie și canicula s-a mutat spre sud-vest, iar valul de căldură s-a mutat spre sud-vest. Avem de a face cu fenomene extreme care lovesc zone din Europa. Ele sunt legate cauzal, furtunile care apar în celelalte regiuni europene, foarte puternice, sunt și ele legate de aceste perturbații în circulația atmosferei. Avem o creștere a temperaturii medii globale, iar zona arctică se încălzește cu până la trei ori mai repede decât media globală și nu avem un echilibru. De aici și perturbații foarte mari”, a declarat meteorologul, la Digi24.

Potrivit specialistului, în viitor vom avea din ce în ce mai des astfel de valuri de căldură și există un studiu și concluziile arată că probabilitatea de a avea valuri de căldură în Europa a crescut de cel puțin două ori față de acum 4-5 decenii.

Întrebată dacă pot fi cumva oprit aceste fenomene extreme, Roxana Bojariu a menționat: „Putem în măsura în care reducem la nivel global emisiile, dar nu să le oprim, ci să încetinim ritmul de schimbare și să nu le facem mai grave decât sunt. Există tratatul de la Paris, care încearcă să aducă această reducere a emisiilor.”

„Aceste valuri de căldură vor veni cu favorizarea incendiilor. Atunci când se schimbă situațiile de circulație și aerul foarte cald este înlocuit, atunci înlocuirea se face mult mai sever. Cu cât am avut temperaturi mai mari, cu cât masa de aer cald care a staționat a fost mai caldă, și furtunile au șanse să se manifeste mai sever. Deocamdată, noi suntem într-o situație privilegiată și suntem la marginea acestui sistem atmosferic care influențează sud-vestul și centrul Europei. Nu va fi atât de cald ca în restul Europei, însă vom avea și noi în acest sfârșit de săptămână temperaturi de până la 34 de grade Celsius, vom resimți mai mult aceste grade, pentru că umiditatea este mare, dar nu este vorba despre temperaturi-record precum cele din sud-vestul Europei”, a punctat meteorologul de la București.