image
Sursa foto: Profimedia

Taiwanul se pregăteşte de cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol

Tsai Ing-wen, preşedinta Taiwanului, a cerut locuitorilor să păstreze apa şi să facă rezerve, întrucât insula se va confruntă cu o secetă, în urma unor luni de precipitaţii insuficiente şi a lipsei de taifunuri. Ea a spus că Taiwanul nu a experimentat un taifun în 2020 şi se confruntă cu cea mai severă lipsă de apă din ultimii 56 de ani.

Tsai Ing-wen a precizat că guvernul monitorizează situaţia apei pe întreaga insulă şi că va lua măsuri pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu apă pentru industrii şi gospodării.

Presa locală relatează că, luna trecută, insula a intensificat restricţiile de apă la nivel naţional şi a mobilizat resursele de urgenţă, inclusiv o uzină de desalinizare, deoarece oficialii anticipează că sezonul uscat va dura până în mai, relatează Mediafax.

Rezervorul Shimen din nord, unul dintre cele mai mari bazine de captare a apei, are în prezent apă în proporţie de doar 49,13% din capacitate de stocare, potrivit Agenţiei pentru resurse de apă. Alte rezervoare de pe insulă sunt, de asemenea, la niveluri alarmant de scăzute, cu rezervorul Te-Chi la o capacitate de 10,19% şi Tsengwen la 15,22%, scrie digi24.ro.

Industria din Taiwan, și prin urmare cea globală, afectată de lipsa apei

Prin urmare, industriile din Taiwan se pregătesc pentru potenţiale perturbări din cauza lipsei de apă. Producătorii de cipuri cumpără camioane de apă pentru pregătirea satisfacerea cererii viitoare de apă.

Dacă lipsa apei perturbă sectorul semiconductorilor din Taiwan, acest lucru ar putea avea ramificaţii globale, deoarece industria se confruntă cu o criză de aprovizionare cu cipuri din cauza creşterii cererii de produse electronice de larg consum, cum ar fi smartphone-urile, tabletele şi computerele, anul trecut.

Deficitul de cipuri este deosebit de important în industria auto. Semiconductorii sunt componente esenţiale pentru maşini.

Fabricile Dacia şi Ford din România au fost nevoite să suspende activitatea mai multe zile din cauza lipsei semiconductorilor de pe piaţa globală. Apariţia unot probleme majore în producţia de cipuri în Taiwan care deţine unii dintre cei mai mare producători ar putea duce şa o adâncire a crizei din sectorul auto global.

comentarii: