image
Sursa foto: azcentral.com

Eveniment astronomic: NASA anunță că pe 26 mai se va putea vedea pe cer o Superlună roșiatică

NASA anunță că pe 26 mai se va putea vedea pe cer o Superlună roșiatică, datorită suprapunerii unei eclipse totale de Lună cu momentul în care satelitul natural se apropie cel mai mult de Pământ, în acest an.

Luna roșiatică apare în timpul unei eclipse totale de Lună, atunci când Pământul este poziționat perfect între Lună și Soare, ascunzând Luna de lumina solară.

Când se întâmplă acest lucru, singura lumină care ajunge la suprafața lunii este cea care trece prin periferia atmosferei Pământului, iar aerul împrăștie cea mai mare parte a luminii. Spectrul rămas se reflectă pe suprafața Lunii cu o strălucire roșie, pe cerul nopții.

În acest an, eclipsa se suprapune cu fenomenul Superlunii, un moment în care Luna se apropie cel mai mult de Pământ, făcând-o să pară mai mare, scrie Biziday.

NASA mai precizează că este dificil de prezis cât de intensă va fi nuanța de roșu, dar dă asigurări că spectacolul astronomic va fi unul excepțional, fiind cel puțin parțial vizibil oriunde în lume, dacă cerul este senin și dacă este noapte.

Eclipsa începe la 08:47:39 GMT(10.47, ora Moldovei), când luna atinge penumbra. Faza parțială a eclipsei începe aproximativ 57 de minute mai târziu, la ora 11:44:57, ora României și se încheie la ora 14:52.

Noutăţile partenerilor

comentarii: