image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Fracțiunea Partidului Șor critică proiectul de indexare a pensiilor propus de Guvernul Chicu și anunță acțiuni de protest

Fracțiunea Partidului Șor anunță acțiuni de protest organizate de susținătorii partidului, în mare parte - pensionari, care se arată nemulțumiți de deciziile Guvernului Chicu de a oferi o indexare mai mică a pensiilor decât prevede proiectul privind indexarea pensiilor care a fost votat în Parlament la finele anului trecut. Astfel Guvernul Chicu a micșorat de două ori mărimea indexării pensiilor la peste 400 de mii de pensionari, care trăiesc sub minimul de existență.

Deputata Partidului Șor, Reghina Apostolova, a declarat că „mii de persoane desfășoară azi acțiuni de protest în fața sediilor organizațiilor teritoriale ale PD”.

„Actualmente în toate raioanele pensionarii desfășoară acțiuni de protest. E vorba de persoane care trăiesc la limita sărăciei. Inițiativa Guvernului Chicu care propune indexarea de două ori pe an a pensiilor cu un adaos minim este o bătaie de joc de acești oamenii care au muncit câte 30 - 35 de ani. Și indemnizația anuală de 700 de lei, care reprezintă, câte 1,96 de bani pe zi, nu le ajunge măcar pentru o pâine care în magazinele noastre costă de 2 lei. Noi, Partidul Șor, susținem protestele pensionarilor îndreptate împotriva acestei guvernări corupte și incompetente”, a spus deputata Partidului Șor.

Anterior și vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a criticat proiectul privind indexarea de două ori pe an a pensiilor propus de Guvernul Chicu și lăudat de Dodon. „Este o hotărârea profund antisocială a unui mincinos, care între multiple vacanțe de lux vorbește din când în când despre politica socială. Sper foarte mult că vom bloca aceasta inițiativa antipopulară în Parlament”, a declarat Alexandru Slusari.

Amintim că acum o lună, președintele Igopr Dodon se lăuda că indexarea de două ori pe an a pensiilor la inițiativa socialiștilor „ a devenit o realitate”.. „Este vorba despre indexarea pensiilor la 1 aprilie și la 1 octombrie. Indexarea pensiei la 1 octombrie are sarcina să micșoreze decalajul între pensiile mari și mici. Trebuie să mărim cât mai rapid pensiile la persoanele care au avut salarii mici” declara șeful statului. Acesta însă a evitat să spună că va oferi o indexare de două ori mai mică a pensiilor decât prevede proiectul votat în decembrie 2019 în Parlament.

Fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavriliță a precizat că potrivit proiectului votat la sfârșitul anului trecut, în condițiile unei inflații de 6%, indexarea pentru cei cu pensii mici ar fi fost de 12%. Acum propunerea lui Dodon ar însemnă indexarea la 1 octombrie cu 3% și la 1 aprilie cu alte 3%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: