image
Sursa foto: jurnaltv.md

Expert: „Riscul major e altul; Într-o situație disperată, Putin ar putea destabiliza R. Moldova pentru un deal diplomatic”

Probabilitatea ca armata rusă să ajungă în Republica Moldova este minimă, însă adevăratul pericol major pentru țara noastră e altul, afirmă comentatorul politic Anatol Țăranu, istoric și deputat în primul Parlament.

„O joncțiune directă a armatei ruse cu Transnistria și Republica Moldova, cel puțin la această etapă a războiului, este foarte puțin probabil. Nimic nu vorbește despre faptul că armata rusă are această capacitate de a străpunge litoralul Mării Negre, cât a rămas până la Odesa, ca să vină în contact nemijlocit cu Transnistria. Din acest punct de vedere pericol nu există”, a menționat Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Dar dacă e să vorbim despre o posibilă deteriorare a situației în Republica Moldova, inclusiv cu aportul nemijlocit al Moscovei, aici aș fi mai puțin optimist. Situația comportă riscuri majore. Și aici mă refer în primul rând la ceea ce noi numim „coloana a cincea”, care este bine știută și susținută de Moscova. În condițiile în care regimul Putin va nimeri într-o situație fără de ieșire, ar putea recurge la acțiuni alogice. Ar putea să se ajungă la o situație disperată și să fie dată comanda: faceți tot posibilul ca să destabilizați Republica Moldova. Pe de o parte, pentru a distrage o parte din forțele ucrainene de pe fronturile de est, iar pe de altă parte, poate pentru a crea niște posibilități pentru Moscova pentru un deal (înțelegere) diplomatic. Aici cred că SIS, factorul politic, trebuie să fie cu ochii în patru”, a mai spus comentatorul politic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: