image
Sursa foto: universul.net

ONU a catalogat otrăvirea lui Aleksei Navalnâi drept „o crimă foarte gravă, comisă pe pământ rusesc”

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut Rusiei să efectueze sau să sprijine pe deplin o anchetă independentă, completă, privitoare la cazul Aleksei Navalnâi. ONU consideră că a fost săvârșită „o crimă foarte gravă, pe pământ rusesc", a informat agenția Reuters.

Deși Moscova continuă să nege vreo implicare în otrăvirea lui Aleksei Navalnâi, la aproape trei săptămâni de la incidentul produs în Rusia, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, consideră că acest lucru este insuficient.

„Nu este suficient să negi, pur și simplu, că a fost otrăvit. Și, totodată, să contești necesitatea unei anchete amănunțite, independente, imparțiale și transparente asupra acestei tentative de asasinat”, a declarat Michelle Bachelet.

„Este de competența autorităților ruse să investigheze pe deplin cine a fost responsabil pentru această crimă, o crimă foarte gravă care a fost comisă pe pământ rusesc”, a continuat înaltul oficial ONU. Afirmațiile vin după ce Germania a anunțat, pe 2 septembrie, că liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnâi, a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok.

Inventatorul Noviciok, Vladimir Uglev, pentru Libertatea: „Eu am încredere în specialiștii germani”

Într-un interviu acordat Libertatea, omul de știință rus care a participat la programul Noviciok, program secret al Uniunii Sovietice în anii 70 și 80, a declarat că are încredere în cercetătorii germani, al căror verdict a fost că Navalnîi a fost otrăvit.

„Eu am încredere în specialiștii germani. Dacă ei spun că au găsit urme de Noviciok în probele de piele, în sânge, în urină, pe sticla din care a băut, pe haine, atunci, acest lucru indică în mod clar că s-a folosit Noviciok”, a afirmat inventatorul Noviciok, Vladimir Uglev.

Navalnâi, scos din coma indusă, după aproape trei săptămâni

Pe 7 septembrie, după aproape trei săptămâni de la otrăvirea cu Noviciok, Aleksei Navalnâi a fost scos din coma indusă și răspunde la stimuli, au anunțat reprezentanții spitalului din Berlin unde opozantul rus este internat din 22 august, potrivit Associated Press. Principal opozant al regimului lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnâi, 44 de ani, s-a simţit extrem de rău după ce a băut un ceai într-un aeroport din Tomsk, înainte de a urca într-un avion cu destinația Moscova, pe 20 august.  Liderul opoziţiei ruse a fost apoi spitalizat în Siberia, în comă.

Pe 22 august, după îndelungi tratative și solicitări internaționale, rușii au acceptat ca Aleksei Navalnâi să fie transportat în Germania, la spitalul Charite din Berlin, acolo unde se află internat în prezent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: