image
Sursa foto: theguardian.com

Estonia susține că a respins „cel mai vast atac cibernetic din 2007”, la scurt timp după demolarea unor monumente sovietice

Estonia a anunţat astăzi că a respins „cel mai vast atac cibernetic din 2007”, lansat la scurt timp după demolarea unor monumente sovietice dintr-o regiune majoritar rusofonă aflată aproape de graniţa cu Rusia.

Grupul de hackeri pro-rus Killnet a revendicat responsabilitatea atacului, anunţând miercuri pe contul său de Telegram că a blocat accesul la peste 200 de instituţii de stat şi private din Estonia, precum un sistem online de identificare a cetăţenilor.

Cu toate acestea, un oficial guvernamental eston a declarat joi că impactul atacului a fost limitat.

„Ieri (miercuri), Estonia a fost supusă celui mai vast atac cibernetic cu care s-a confruntat din 2007”, a scris pe Twitter Luukas Ilves, subsecretar pentru transformare digitală din cadrul Ministerului eston al Afacerilor Economice şi Comunicaţii.

„Cu câteva excepţii scurte şi minore, site-urile web au rămas complet disponibile pe tot parcursul zilei. Atacul s-a produs în mare parte neobservat în Estonia”, a adăugat el.

Killnet, care a revendicat un atac similar împotriva Lituaniei în iunie, a afirmat că a acţionat după ce un tanc sovietic T-34 a fost retras de pe piedestalul său în oraşul eston Narva, localitate majoritar rusofonă, şi dus la un muzeu, relatează Reuters, portivit G4Media.

Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, a anunţat marţi pe Twitter că înlăturarea tancului de la Narva este începutul unei campanii de demolare a tuturor monumentelor sovietice din Estonia, susţinând că aceste „simboluri ale represiunii şi ocupaţiei sovietice au devenit o sursă de tensiuni sociale”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: