Comisia a venit astăzi cu precizări la subiectul numărului de alegători ce se conține în Registrul de Stat al Alegătorilor, după ce în spațiul public au apărut speculații că s-ar pregăti falsificarea alegerilor prezidențiale din toamnă.

Potrivit CEC, Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) este interconectat cu Registrul de Stat al Populației deținut de Agenția Servicii Publice (ASP) și se actualizează permanent în baza celui din urmă. Aceste informații au valoare juridică și stau la baza elaborării listelor electorale întocmite pentru toate tipurile de alegeri.

„Compararea datelor oficiale deținute de CEC și ASP, pe de o parte, și Biroul Național de Statistică, pe de altă parte, este una irelevantă, în contextul în care instrumentele statistice aplicate de ultima pentru stabilirea numărului de cetățeni fac trimitere la rezultatele recensământului din anul 1989. În acest context, aceste date poartă un caracter estimativ, având la bază evidența numerică și, în consecință, fiind fără acoperire juridică.

Totodată, RSA NU permite introducerea manuală a persoanelor, crearea de identități sau IDNP-uri, toate operațiunile efectuate în sistem sunt înregistrate și verificate. În toate cazurile, datele personale se introduc în Registru fără intervenția umană, prin intermediul modulului de import al datelor din Registrul de Stat al Populației”, se spune în comunicatul CEC.

În ceea ce privește creșterea numărului de alegători din regiunea transnistreană, CEC are următoarea explicație:

„RSA conține și informații despre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care domiciliază în localitățile din stânga Nistrului, iar creșterea numărului de alegători din Transnistria este datorată documentării populației din acest teritoriu”.

În context, CEC dă asigurăr că „rămâne a fi și în continuare o instituție independentă, deschisă, profesionistă” și invită partidele politice și partenerii de dezvoltare să identifice și să delege proprii experți în domeniul electoral și al tehnologiilor informaționale pentru a efectua o evaluare independentă și complexă a funcționalității Sistemului Informațional Automatizat de Stat “Alegeri”, fapt care ar combate declarațiile speculative și rău intenționate, potrivit cărora sunt influențate și manipulate rezultatele alegerilor.