image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Din aprilie până în prezent 4700 de bolnavi au trecut prin Centrul Covid-19; „Medicii sunt obosiți, este o povară enormă”

Evoluția epidemiei de Covid-19 înregistrează o ușoară scădere a numărului de cazuri pe parcursul ultimelor trei săptămâni. Cu toate acestea medicii și epidemiologii recomandă populației să nu se relaxeze și să continue să poarte masca și să respecte distanța socială, să nu urce în transportul public dacă nu mai sunt locuri pe scaune, să evite plimbările prin piețe, magazine și alte locuri aglomerate. Denis Cernelea, directorul Centrului Covid-19 din Chișinău a declarat în cadrul unei ediții speciale de la JurnalTV, că cel puțin la momentul actual instituția încă nu resimte ameliorarea situației epidemiologice.

În cadrul Centrului de Covid-19 din or. Chișinău activează 97 de lucrători medicali. De la 10 aprilie, de când activează instituția pe aici au trecut 4700 de pacienți.

„Scopul de bază al instituției noastre este trierea bolnavilor suspecți de Covid-19 și redirecționarea celor în cazul cărora se confirmă că sunt infectați spre instituțiile spitalicești. Zilnic sunt internați câte 60 – 100 de persoane, dar au fost și 120 de persoane. Cel mai dificil e când pe teritoriul instituției staționează 10 - 15 ambulanțe. La 50 -70 la sută aduși la Centrul nostru se confirmă prezența virusului Covid-19”, a menționat șeful instituției.

Pe parcursul zilei de ieri la Centrul Covid-19 au fost aduse 76 de persoane cu simptome de Covid-19. Pacienții se regăsesc pe teritoriul Centrului până la 24 de ore și ulterior în funcție de gravitatea cazului sunt repartizați în spitale.

Din aprilie până în prezent la Centrul de Covid s-au infectat doar doi medici. Aceștia s-au tratat și au revenit la muncă.

La întrebarea care e starea de spirit a personalului medical, Denis Cernelea a menționat că în mare parte medicii sunt obosiți, dar continuă să-și facă datoria. „Activăm de trei luni. Este evident că personalul medical este obosit, dar înțeleg responsabilitatea care cade pe umerii lor și continuă să-și facă munca cu dăruire Motivația medicilor și moralul lor scade însă atunci când observă că populația nu respectă recomandările autorităților. Dorim cu toții să revenim la un regim obișnuit de viață. Pentru aceasta e necesar ca și oamenii să dea dovadă de responsabilitate și să respecte toate cerințele medicilor”, a spus directorul Centrului Covid-19.

Aceeași sursă a mai adăugat că în dependență de starea pacientului , că ar fi medie ori gravă, medicii decid în ce instituție să-l direcționeze. Toate persoanele infectate sunt internate în spitalele din municipiul Chișinău, dar au fost si unele situații când au fost locuri puține și acestea au fost direcționate în spitalele din centrele raionale.

„Îndemnul meu e ca oamenii să dea dovadă de responsabilitate, să continue să poarte măști și să respecte distanța socialăr ca să putem reveni cu toții cât mai curând la o viață normală”, a mai spus șeful Centrului Covid-19 din municipiul Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: