image
Sursa foto: Dreamstime.com

14 iulie, Ziua Franței; Ce tradiții respectă francezii de Ziua Națională

Pe 14 iulie, francezii sărbătoresc Ziua Națională a Franței, celebrând Sărbătoarea Federației și începutul Revoluției Franceze. Mii de militari participă la defilarea organizată astăzi în centrul Parisului. La eveniment fiind prezenţi Emmanuel Macron, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker şi vicepremierul britanic David Lidington, informează Le Figaro.

În fiecare an pe 14 iulie, Franța sărbătorește Ziua Națională. Prin această zi se celebrează 2 evenimente ce au marcat istoria modernă a acestui stat, și anume Sărbătoarea Federației și începutul Revoluției Franceze prin căderea Bastiliei. În onoarea Republicii Franceze, această zi este sărbătorită și în alte țări din Europa. Această sărbătoare a fost instaurată în Franța în anul 1880.

La 14 iulie 1789, revoluționarii parizieni au luat cu asalt unul dintre cele mai mari simboluri ale absolutismului monarhic, Bastilia. În anul următor la aceeași dată, la sărbătoarea reconcilierii și unității francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință legii și Națiunii. Astfel, celebra frază „Libertate, Egalitate, Fraternitate” a devenit deviza Republicii Franceze, iar din aceasta s-au inspirat multe democrații occidentale mai apoi.

Ce tradiții respectă francezii de Ziua Națională

La Paris, francezii sărbătoresc această zi importantă anual. Seara Tour Eiffel va fi în centrul unui magnific foc de artificii, tras începând de la ora 23.00, care pentru al doilea an consecutiv va avea tema „Parisul întâmpină lumea".În capitala Franței, parada începe cu trecerea avioanelor cu reacție, celebrele Alpha Jet care vor străbate cerul capitalei pentru a lăsa în urma lor culorile steagului Franței – albastru, alb și roșu.

Conform tradiţiei, la ora 10 fix, preşedintele Franţei ajunge la Arcul de Triumf din Place de l'Étoile, este întâmpinat de şeful Statului Major al armatelor, trece trupele în revistă şi apoi merge pe Champs-Elysées pentru a asista alături de miile de parizieni la defilarea militară, inspirată de parada gărzii federale din 1790.

Patru mii de militari, polițiști și pompieri  defilează pe ritm de fanfară, pe cel mai cunoscut bulevard francez, Champs Élysées, în aplauzele miilor de francezi care vor veni să urmărească în direct parada.

De la Place de l’Étoile și până la Concorde trec regiment după regiment. Garda republicană defilează călare.

Franţa este principalul contribuitor şi promotor al acţiunii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente.  Franţa face parte şi din grupul celor mai industrializate naţiuni, G8, fiind a cincea  economie mondială, conform statisticilor Băncii Mondiale din 2014, scrie antena3.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: