image
Sursa foto: jurnal.md

Seceta a afectat grav producția de miere din Moldova; Anul acesta, recolta va fi de două ori mai mică față de anii buni

Apicultorii din Moldova se confruntă cu probleme. S-au așteptat la o creștere a producției de miere, dar seceta le-a dat planurile peste cap. A fost salvată parțial doar recolta de miere de salcâm, atunci când albinele încă strângeau polen, iar pământul nu era atât de uscat. Celelalte tipuri de miere practic sunt la zero. Experții spun că în 2022 producătorii vor aduna de două ori mai puțină miere decât în anii buni.

Cei 180 de stupi ai apicultorului Mihai Curjos se află în satul Larga Nouă din Cahul, pe malul râului Prut. Bărbatul spune că umiditatea mai ridicată din zonă l-a ajutat să supraviețuiască în acest an. Seceta a distrus totul împrejur. Anul acesta a putut extrage mierea doar de două ori.

„Dacă anul trecut, după extragerea mierii de salcâm, nu a fost necesară intervenția cu hrană în stupi, anul acesta s-a observat bine că după extracția mierii, albinele au avut nevoie de hrană. S-a simțit mult seceta. Flora spontană a fost mult mai slabă decât anul trecut. Floarea-soarelui a înflorit mai repede și tot repede s-a epuizat”, spune apicultorul.

Albinele nu au avut practic nimic de adunat. Pentru a le menține în viață, apicultorii au fost nevoiți să hrănească albinele artificial, iar în consecință – costurile au crescut. În plus, a trebuit să transporte albinele în plantațiile unde încă erau flori, iar asta înseamnă și costuri de transport.

„Costurile care urmează să le avem pentru pregătirea familiilor de albini sunt și mai mari. Prețurile pentru hrana lichidă au crescut, comparativ cu aceeași perioadă, cu 50%, la hrana solidă cu 30%, ramele din lemn s-au scumpit cu 100%. Prețul la utilaje de asemenea s-a mărit”, mai afirmă Mihai Curjos.

Și de parcă seceta nu ar fi fost de ajuns, albinele sunt atacate acum de vechiul dușman - prigoarea. În acest an, pasărea este mai agresivă, pentru că este și ea în căutare de hrană. În vară, o asemenea pasăre poate mânca în jur de 9000 de albine.

„Practic ne decimează stupii în fiecare zi. În special dimineața, seara, albinele nu pot zbura. Chiar dacă mai există flori, albinele stau în stup de teama prigoriei”, povestește bărbatul.

Apicultorul spune că în Republica Moldova nu există o cultură de consum a mierii, iar din acest motiv, 90 la sută din cantitatea produsă în țară este exportată în Uniunea Europeană. Doar că, în acest an, miere e mai puțină, iar exporturile vor scădea. O problemă este și prețul mierii.

„Prețul pe care îl oferă companiile de procesare este mai mic comparativ cu anii precedenți. Cumva influențează războiul din Ucraina sau faptul că țările mari producătoare de miere precum Ungaria, România, Bulgaria au avut roadă bună. Până când stăm cu mierea în stoc și așteptăm prețuri mai bune”, afirmă Mihai Curjos.

Specialiștii estimează că, în 2022, recolta de miere va fi cu 50 la sută mai mică decât în anii buni.

„Am avut o roadă destul de bună la mierea de salcâm, în centru și sud. Partea de nord practic nu a strâns nimic. A urmat culesul la polifloră și la tei, care tot a lipsit. Din cauza temperaturilor mari, floarea s-a topit pe copac și nu a avut posibilitate să culeagă nectarul”, a precizat Ion Maxim, director al Asociației Naționale a Apicultorilor.

Conform datelor ANSA, în Republica Moldova există peste 7000 de apicultori, care dețin 265 de mii de familii de albine. Anii trecuți, erau produse aproximativ 3 500 de tone de miere, dintre care 3 300 de tone au fost exportate. În weekend, pe aleea Mircea cel Batrân din capitală va fi organizat un târg al mierii, la care vor participa apicultori din toate raioanele țării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: